Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Op de Belgische bi-markt blijft SAP/BO volgens de nieuwste studie van Computer Profile zijn voorsprong op de concurrentie vergroten, met bijna 14% van het marktaandeel. Ook klein duimpje Qliktech zet zijn duidelijke vooruitgang voort.

Binnen de Belgische ondernemingen wordt de business intelligence software van SAP veruit het meest gebruikt, namelijk door bijna 14% van de bedrijven. Dit percentage omvat de Business Objects oplossingen, die in 2007 werden overgenomen. De nummer 2 van de sector is Cognos, voortaan IBM, met iets minder dan 6%. Deze cijfers blijken uit een recente studie van Computer Profile bij 3.700 Belgische ondernemingen met meer dan 50 werknemers.

Verdeling

De 14% SAP-gebruikers bestaan voor 2/3 uit BO-klanten, de rest gebruikt eigen oplossingen van de Duitse uitgever. De laatste jaren doet er zich op de bi-markt een golf van consolidaties voor. Naast de overname van BO door SAP en de overname van Cognos door IBM, viel Hyperion in handen van Oracle. In de grafiek van de verkoopevolutie van softwarepakketten de voorbije jaren werd rekening gehouden met deze consolidatie, aangezien de cijfers werden samengevoegd. We merken op dat de doorbraak van QlikView van uitgever Qliktech zich laat voelen sinds 2008.

In oktober gebruikte 26% van de ondernemingen een business intelligence software/softwarepakket, dit is ongeveer 1.000 van de 3.700 ondervraagde bedrijven. In vergelijking met oktober 2006 is dit een stijging van 36% van het aantal ondernemingen die er gebruik van maken, of een jaarlijkse groei van zowat 8%. De financiële sector is de grootste consument van bi-tools (ongeveer de helft van de ondernemingen in deze sector zegt dit soort oplossing te gebruiken), met grote voorsprong vóór it en telecom, nutsbedrijven, handel, gezondheid en industrie, waar de penetratie rond de 30% bedraagt. In de bouwsector en het onderwijs is de penetratie van bi kleiner dan 10%. We voegen er nog aan toe dat de nutsbedrijven en de openbare sector de laatste 4 jaar de grootste groei inzake bi kenden, terwijl de gezondheidszorg en de tertiaire sector ver achterop hinken.

Als we het type gebruikers van business intelligence oplossingen analyseren, zien we een onderscheid tussen 4 grote profieltypes: de openbare sector (administraties, onderwijs en gezondheidszorg), multinationals (bedrijven met meer dan 2.500 medewerkers, ofwel Fortune 500), de grote Belgische ondernemingen (250 tot 2.500 personeelsleden), en de mid-market (50 tot 250 medewerkers). SAP is vooral aanwezig in de grote ondernemingen (32%) en multinationals (25%), tegenover zo’n 20% in de kmo’s en de openbare sector. Deze percentages zijn vrij gelijklopend voor IBM, terwijl SAS vooral goed vertegenwoordigd is in de multinationals (26%) en nog meer in de openbare sector (39%). Qliktech is vooral aanwezig in handelsbedrijven met maximaal 2.500 werknemers, maar niet in de openbare sector.

Marc Husquinet

In oktober gebruikte 26% van de ondernemingen een business intelligence software/softwarepakket, dit is ongeveer 1.000 van de 3.700 ondervraagde bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content