Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Editie 2013 van het hoogtepunt voor SAP stond volledig in het teken van de Hana-technologie en de nieuwe versie ervan op de Business Suite, naast de beschikbaarheid ervan in cloud.

Voor SAP is Hana duidelijk het in-memory platform waarop alle producten van de uitgever zullen draaien (eerst de analytische BW-tool, sinds kort ook de Business Suite en weldra volgt de rest van het aanbod). Vandaar de noodzaak om de strategie goed uit de doeken te doen “door eerder de businessvoordelen dan de technologie in de verf te zetten”, benadrukt Bill McDermott, co-ceo. Hana zou binnenkort een must moeten worden, net zoals erp vroeger dé referentie was.”

Misvattingen de wereld uit helpen

Voorzitter Hasso Plattner vond het belangrijk om de puntjes op de i te zetten. Ja, virtualisatie is mogelijk met behulp van Hana. En nee, Hana vereist geen ‘proprietary’ hardware, maar blijft trouw aan het x86-platform van Intel. “De gegevens worden trouwens vertaald in Hana-formaat voordat ze na compressie in het main memory worden gestoken, maar dan enkel de kolommen van de meest gebruikte tabellen, wat voor ongeëvenaarde prestaties zorgt. Dat is het verschil tussen columnar store en row store”, aldus Plattner.

En ja, Hana ondersteunt multi-tenancy, ook al is SAP van mening dat grote bedrijven om veiligheidsredenen liever opteren voor een eigen infrastructuur (intern gehost of in cloud).

En nee, Hana aanpassen vergt geen onderbreking voor de business. “De applicaties moeten niet van nul herschreven worden, de front-end blijft identiek”, benadrukt de voorzitter van SAP nog, maar de database vraagt wel een nieuwe architectuur.

En nee, Hana is niet exclusief voorbehouden aan SAP-applicaties. “60 % van de applicaties die geschreven zijn voor Hana, behoort niet tot het traditionele domein van SAP”, bevestigt Plattner, die applicaties noemt op het vlak van genoomkennis, sport, geologie, olie- en gasontginning, enz.

Tot slot is Plattner ervan overtuigd dat de tijd van Hana is aangebroken, gezien de vele partnerschappen met hardwareleveran- ciers en uitgevers van applicaties.

“Hana is een beheerplatform voor moderne bedrijven en niet alleen een database, terwijl de applicatieserver Hana ervoor zorgt dat nog andere talen naast Abap gebruikt kunnen worden, zoals Python, Ruby of Java. Dankzij Hana kan de business ook innoveren en zelfs het ondenkbare overwegen dankzij zijn prestaties en schaalbaarheid”, beweert Plattner nog, die hierbij denkt aan applicaties voor tariferingmodellen, transportoptimalisatie, prestatieanalyse, enz.

Cloud

“Vandaag [op 15 mei, nvdr] telt SAP meer dan 1.500 Hana-klanten, waarvan 850 implementaties”, bevestigt Vishal Sikka, head of technology & innovation. Hij benadrukt dat de business meer gebruik moet maken van wiskunde en verbeelding om applicaties te bedenken die optimaal gebruik maken van Hana. “De invoering van Hana vormt een grote uitdaging voor SAP. Vandaar het aanbod van Hana Enterprise Cloud en tools voor een snelle ontplooiing”, merkt co-ceo Jim Hagemann Snabbe op. Ook het feit dat Hana SQL ‘spreekt’, maakt de migratie een stuk gemakkelijker (zowel wat betreft de vaardigheden van de teams als de aanpassing van de applicatie), terwijl je niet noodzakelijk kaas moet hebben gegeten van parallellisme om te programmeren in Hana.

Hana Enterprise Cloud (zie ook onze website van 16 mei) werd al aangekondigd in “general availability” (GA) en is dus bedoeld om de invoering van Hana in publieke cloud te versnellen, zeker als een dienst beheerd door SAP in zijn eigen datacenters (60 klanten zouden al getekend hebben voor Enterprise Cloud). “SAP biedt zo een infrastructuur om de bedrijfskritieke applicaties te laten draaien. Maar ons ecosysteem kan onze klanten ook helpen migreren naar cloud”, verduidelijkt de co-ceo. Hana wil het platform bij uitstek zijn voor zowel SAP- als niet-SAP-applicaties, en voor al dan niet gestructureerde data.” Hagemann Snabbe ziet dat publieke cloud plaats biedt aan zeer geavanceerde apps (bv. inzake mobiliteit, door te steunen op de verworven vaardigheden op het vlak van veiligheid dankzij de overname van Sybase), maar ook aan meer algemene en “horizontale” apps (human resources, financiën, klanten- en leveranciersbeheer, waar veel gebruikers toegang moeten hebben tot een goed afgebakende oplossing), terwijl “de kern in de interne cloud van de onderneming blijft.” Met een ander factureringsmodel leent cloud zich voor een ‘pay as you go’-prijszetting, terwijl de licentieaankoop met onderhoud ook actueel blijft. “Een beetje zoals sommigen liever een auto leasen en anderen er eerder een kopen”, legt Plattner uit.

Openheid

En om het succes van het cloudaanbod nog aan te zwengelen, rekent SAP op zijn partners en zijn ecosysteem, via het oem-aanbod of hosting. “Tegen 2015 verwacht SAP een omzet van 20 miljard $, tegenover 16,2 miljard in 2012. 40 % van zijn inkomsten uit software zou komen van het kanaal, tegenover minder dan 30 % nu,” aldus Sanjay Poonen, die denkt dat er potentieel is weggelegd voor Hana in de ontwikkelingslanden.

Marc Husquinet

” DANKZIJ HANA KAN DE BUSINESS OOK INNOVEREN EN ZELFS HET ONDENKBARE OVERWEGEN.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content