Savaco redt levens met AR

Lieven Vandamme en Jens Vanacker van Savaco: "Een instructie-applicatie met AR is fundamenteel anders dan een video. Je moet de handelingen ook echt doen."

Met een automatische defibrillator dient u een elektrische schok toe aan iemand met een hartstilstand. Maar hoe weet u – in het geharrewar en de stress van een noodsituatie – hoe u dat toestel correct gebruikt? Savaco bouwde een instructie-applicatie met AR: ideaal als leerinstrument, zo blijkt.

Er was de voorbije jaren zowat onafgebroken aandacht voor augmented reality, maar op concrete toepassingen bleef het nog wat wachten. “Daar komt nu snel verandering in”, zegt Jens Vanacker, productadviseur bij Savaco. “AR heeft intussen het punt bereikt waarbij de technologie concreet inzetbaar is.” Om dat punt kracht bij te zetten, ontwikkelde Savaco een AR-applicatie die potentieel levens kan redden. Het gaat om een toepassing die het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) ondersteunt. Daarmee toont Savaco aan dat AR geen spielerei is, of enkel iets voor machinebouwers en onderhoudstechnici. “We wilden bewijzen dat je met technologie een rechtstreekse impact kan hebben op de maatschappij”, vertelt Lieven Vandamme, customer services manager bij Savaco.

AR heeft intussen het punt bereikt waarbij de technologie concreet inzetbaar is

In dat kader is de toepassing rond AED alvast goed gekozen. De toestellen zijn intussen vrij goed verspreid bij bedrijven en op publieke plaatsen. Alleen weet het grote publiek niet altijd even goed waar het toestel voor dient, laat staan hoe het in een noodgeval correct te gebruiken valt. Savaco ontwikkelde een app waarmee u – gesteund door AR – leert hoe dat moet. Wie de app gebruikt, ziet op het scherm een patiënt en een AED-toestel in een realistische omgeving. “Het is net alsof je een echte persoon bewusteloos op de grond ziet liggen in je eigen omgeving, bijvoorbeeld op kantoor”, zegt Jens Vanacker. De app begeleidt de gebruiker vervolgens doorheen een reeks stappen, met zowel gesproken als visuele instructies, om zo de patiënt te reanimeren.

Meerwaarde

Savaco bouwde de app met Vuforia Studio van PTC. Dat is een ontwikkelingsomgeving die toelaat via drag and drop vrij snel een AR experience neer te zetten. “Die werkwijze steunt op het gebruik van een platform, waardoor we de toepassing op een paar dagen tijd al af hadden”, aldus Jens Vanacker. “De oplossing toont goed aan welke meerwaarde AR kan bieden bij het geven van instructies.” De bestaande AED-toestellen bieden al gesproken instructies aan, maar een korte opleiding met de AR-applicatie biedt naderhand uiteraard meer kans op succes wanneer het gebruik van het toestel zich in een concrete noodsituatie opdringt. “Het is fundamenteel anders dan bij een instructievideo”, zegt Lieven Vandamme. “Bij een opleiding met AR moet je alle handelingen ook echt uitvoeren. Daardoor onthoud je ze veel beter.” Savaco verspreidde de app alvast onder de eigen medewerkers, om hen de kans te bieden de werking van het AED-toestel van het bedrijf te leren kennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content