Pieterjan Van Leemputten

Een datacenter bouwen is al een hele uitdaging. Maar de Brusselse campus van de Odisee-hogeschool gaat nog een stapje verder en plaatst zijn infrastructuur tussen de klaslokalen in hartje Brussel. Geen evidente operatie.

Uitdagingen waren er genoeg. “Je zit met de complexiteit van het gebouw. Doe je het hier ? Aan de overkant van de straat ? Onze gebouwen zijn acht verdiepen hoog dus je koeling zit sowieso op het dak”, legt Nico Bernaert, verantwoordelijk voor operations bij Odisee, uit. “Je moet veel technische puzzelstukjes samenleggen. Je kan een noodgenerator bijvoorbeeld niet tussen twee leslokalen zetten want dat zou te veel lawaai maken.” Odisee heeft via de associatie met de KU Leuven een raamcontract bij Dell. Dell levert de servers, maar voor de bouw van het datacenter raadde het Schneider Electric aan. “Het design van het datacenter in de bestaande gebouwen was onze taak”, legt Cedric Claeys, sales manager Belux bij Scheider Electric, uit. “We hebben het ontworpen op basis van hun behoeftes, maar wel met ruimte voor schaalbaarheid zodat er groeimogelijkheden zijn.” “Ze hebben ons van bij de start begeleid in de keuze voor racks, koeling en de bouw”, zegt Bernaert.

“Zuinigheid speelt ook een rol”, vult Pascal Kieboom, directeur ict bij Odisee aan. “We hebben nu een koelsysteem dat op één koelunit draait voor minimale koeling. We hebben een tweede unit om het redundant te maken en een derde die kan bijspringen op zeer warme dagen. Daarnaast werken we met koude en warme gangen en een pompsysteem voor koelwater.” Continue temperatuurcontrole per rack maakt het mogelijk om per toestel bij te koelen.

Maar waarom een datacenter in een Brussels schoolgebouw als het veel makkelijker op een industrieterrein past ? “We hebben veel eigen gebouwen waardoor bijbouwen niet interessant was”, zegt Kieboom. “Maar we moesten wel nagaan welke gebouwen voldoende draagkracht hebben, of er glasvezel ligt. Maar ook waar de geluidsoverlast het minst is. We zitten immers met veel les-lokalen. Je kan ook geen datacenter plaatsen in de buurt van de hoofdwaterleiding.” Voor de verbindingen kan Odisee terugvallen op het WAN-netwerk van de Vlaamse overheid tussen alle campussen.

5 DAGEN ONDERWEG, 2 DAGEN OFFLINE

Ook de migratie zelf was een uitdaging. “We hebben als hogeschool weinig momenten waarop we alles een tijdlang kunnen stilleggen. Met kerst zit je te dicht bij de examens. Tijdens de zomer hebben studenten online toegang nodig voor tweede zit. Uiteindelijk zijn we in december 2014 begonnen met de werken, eind maart 2015 gebeurde de oplevering. Daarop hebben we op de verschillende campussen de sleutelcomponenten afgesloten en naar hier gebracht om ze weer op te starten. Dat hebben we op vijf dagen tijd gedaan”, zegt Kieboom. “Maar in totaal zijn we maar twee dagen offline geweest”, vult Bernaert aan. “Onze deadline was de week van Pasen.”

De school gebruikt haar datacenter voor MS Exchange, file services, HR, procurement, maar ook software voor de 20.000 studenten en het beheer van de tienduizend pc’s worden vanuit het centrum gestuurd. “Daarnaast gebruiken onze eigen ict-studenten ook een deel van het datacenter voor hun opleiding”, zegt Kieboom. Odisee verwacht dat het zeker drie jaar verder kan met de huidige infrastructuur. Al is er ruimte om te schalen. “We hebben nu zo’n 75 servers waar we 250 terabyte kunnen bewaren. We verbruiken momenteel 75 kVA, maar we kunnen groeien tot 160 kVA”, besluit Bernaert.

Pieterjan Van Leemputten

“We hebben als hogeschool weinig momenten waarop we alles een tijdlang kunnen stilleggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content