Na enkele maanden vertraging zijn nu alle Surface-tablets ook bij ons op de markt. Tijd om eens te bekijken hoe Microsoft het er als computerfabrikant vanaf brengt.

Dankzij de Surface RT en Surface Pro is Microsoft sinds eind vorig jaar ook ‘computerfabrikant’, weliswaar niet van klassieke laptops of desktops, maar van tablet-pc’s met 10,6-inch multitouch-aanraakschermen met brede kijkhoek (ips-technologie). Beide Surface-slates lijken uiterlijk sterk op elkaar: het zijn pikzwarte langwerpige rechthoeken met niet-verwisselbare Lithium-Ion batterijen en geïntegreerde staander waarmee u het apparaat op een werkvlak kunt rechtzetten. Het scherm helt dan ongeveer 10 graden naar achteren.

Net zoals Windows 8 tablet-pc’s van andere fabrikanten zoals Dell of HP zijn beide Microsoft-tablets breder en zwaarder dan de gemiddelde Android- of Apple-tablet. Voordeel is dat u met tien vingers op het schermtoetsenbord kunt typen. Nadeel is dat de tablets minder goed in de hand liggen. De Surface RT weegt bij 690 gram, terwijl de Surface Pro een stevige 924 gram in de weegschaal legt. De grote broer is 13,5 centimeter dik, tegenover 9,3 centimeter voor de RT-versie, die daardoor zelfs nog 1 millimeter dunner is dan de Apple iPad 3.

TOETSENBORDCOVERS

De Cover Port onderaan beide tablets aanvaardt dezelfde optioneel verkrijgbare toetsenbordcovers. De 10 euro goedkopere Touch Cover is dunner en lichter dan de Type Cover, maar het ingebouwde toetsenbord heeft geen bewegende toetsen, waardoor u er minder snel mee kunt typen dan met de Type Cover. De toetsenlay-out is bij beide identiek. Beide covers hebben trouwens een ingebouwd aanraakgevoelig vlak waarmee u de Win-dows-muis kunt besturen. Voor professionele gebruikers lijkt een van deze covers ons onontbeerlijk, met een duidelijke voorkeur voor de Type Cover. Zónder is werken in de desktop-modus van Win-dows 8 een hel en die modus hebt u als professionele gebruiker zeker nodig, al was het maar om Microsoft Office te kunnen gebruiken. Houd er overigens rekening mee dat de Touch Cover 204 gram aan het gewicht en 3 mm aan de dikte van de tablet toevoegt. De Type Cover voegt er 215 gram en 6 mm aan toe.

HARDWAREVERSCHILLEN

De Surface RT draait, zoals de naam al aangeeft, de RT-versie van Windows 8. U kunt er dus geen klassieke Win-dows-programma’s en evenmin bestaande Windows-benchmarks op draaien. Zelfs Microsofts eigen Windows Experience Index (WEI) is niet beschikbaar voor deze tablet. Zijn 1,8 GHz dualcore Intel Atom cpu, Power VR SFX 545 gpu en 2 GB werkgeheugen resulteren in grafische en webprestaties die vergelijkbaar zijn met die van recente Android-tablets, maar achterblijven bij die van de Apple iPad 4, al is het moeilijk om dit helemaal objectief te meten. In de Futuremark Peacekeeper batterijtest houdt de Surface RT het iets meer dan 7 uur uit. De Apple iPad scoort bijna 9 uur. De Asus Transformer Pad TF300T (Android als besturingssysteem, maar dezelfde chipset als de Surface RT) scoort slechts 5 uur. De autonomie is dus redelijk te noemen.

De Surface Pro is een heel ander beestje en beschikt over een 3de generatie 1,7 GHz quadcore Intel Core i5 cpu, Intel HD Graphics 4000 gpu en 4 GB werkgeheugen. De prestaties (zoals een WEI van 5,6 en een Futuremark PC Mark 7 score van 4.412) zijn vergelijkbaar met die van een krachtige zakelijke laptop. U kunt er uiteraard alle software op draaien die compatibel is met Windows 8 Pro, waaronder ook BitLocker-encryptie van de interne ssd. De Surface Pro heeft trouwens een beter scherm dan de Surface RT. Niet alleen de resolutie is hoger (208 ppi tegenover 148 ppi voor de RT-versie), maar het aanraakscherm ondersteunt meer gelijktijdige vingeraanslagen (tien tegenover vijf) en kan ook met de standaard meegeleverde pen worden bediend. De krachtigere prestaties zijn helaas wel ten koste van de autonomie: we haalden nauwelijks 2,5 uur in de Futuremark Peacekeeper batterijtest.

CONCURRENTIE

In de Producten-sectie van onze website vindt u verschillende testen terug van Windows 8-tablets van traditionele computerfabrikanten zoals Acer, Asus, Dell, HP en Toshiba. Alle alternatieven voor de Surface die we tot nu toe in handen hebben gehad, bevielen ons beter. Ofwel omdat ze een betere prijskwaliteitverhouding bieden (bijvoorbeeld Acer Iconia Tab W510). Ofwel omdat ze bij een vergelijkbaar prijskaartje innovatiever blijken inzake hardware (bijvoorbeeld de verwisselbare batterij en excellente autonomie van de Dell Latitude 10 of de handige Expansion Jackets van de HP ElitePad 900 G1).

CONCLUSIE

Op de Surface RT en Pro valt op zich weinig aan te merken, al vinden we wel dat voor professioneel gebruik de Surface Pro beter bruikbaar is dan de Surface RT. Door de prijsverlaging die Microsoft in de zomer doorvoerde, werd die laatste wel iets aantrekkelijker. Traditionele hardwarefabrikanten brengen echter Windows tablet-pc’s op de markt die of een betere prijskwaliteitverhouding bieden, of een innovatievere uitrusting hebben. Vergelijken blijft dus de boodschap.

Jozef Schildermans

Alle alternatieven voor de Surface die we tot nu toe in handen hebben gehad, bevielen ons beter.

Partner Content