Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het Amerikaanse Serena Software stelt deze maand zijn ‘enterprise mashup’-aanbod voor. Zakelijke gebruikers kunnen hiermee composietapplicaties creëren via samenvoeging van bestaande componenten.

“Serena Software was gespecialiseerd in ‘application lifecycle management’ van support tot end-to-end ontwikkeling van toepassingen, vanaf definiëring van behoeften en vereisten tot levering, inclusief ontwikkeling en tests. Later lanceerden we een package voor procesbeheer en follow-up van bijbehorende data, evenals een product and project management-oplossing”, verduidelijkt Frédéric Richer, marketingmanager voor West-Europa.

Composietapplicaties

Het bedrijf biedt nu ook zijn ‘mashup’-oplossing aan. Hiermee kunnen functionele ‘business’-entiteiten zelf bedrijfstoepassingen ontwerpen zonder een beroep te moeten doen op de it-afdeling. Het concept is eenvoudig: geef elke gespecialiseerde gebruiker de kans om vanuit een gebruiksvriendelijke interface diverse componenten te herschikken om een applicatie op maat te creëren. Die applicatie wordt uiteraard gekoppeld aan een proces en gevoed door de it-systemen in de backoffice. Ze maakt daarbij gebruik van XML, SOA en Webservices.”Tot vandaag waren ‘mashups’ bij het grote publiek vooral bekend voor meer consumentgerichte applicaties van het type Google, Yahoo of eBay, of voor data-samenvoeging op basis van RSS-feeds. Voortaan kan de zakelijke gebruiker een beroep doen op een ‘mashup’ om snel een tactische applicatie te creëren”, meent Frédéric Richer. Hij haalt voorbeelden aan zoals een hr-departement dat een applicatie wil creëren voor de rekrutering van medewerkers, of een marketingdienst die snel een commerciële actie wil lanceren, of een ‘helpdesk’ voor het beheer van incidenten.

Concreet

In de praktijk telt het aanbod drie bouwstenen: een ‘self service’ die Composer heet waarmee men ‘mashups’ kan creëren of assembleren; een server die intern bij de klant wordt geïnstalleerd voor opslag en uitwisseling van de ‘mashups’; en een server bij Serena waar de ‘mashups’ beschikbaar zijn in SaaS-vorm (‘Software as a Service’). De tarifering hiervan is echter nog niet helemaal uitgewerkt. “We bieden nu al een vijftigtal ‘mashups’ aan, en dit aantal zal snel groeien dankzij onze partnerships”, belooft Richer.

Gartner voorspelt in een recent rapport dat tegen 2010 zowat 80 procent van de bedrijfstoepassingen volgens dit ‘mashup’-model zullen worden gecreëerd.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content