Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

WAN-optimalisatie klinkt in het Nederlands als een contradictio in terminis. Toch groeit de markt voor het optimaliseren van bandbreedte in ‘wide area networks’ jaarlijks met 20 procent, zegt Silver Peak dat Riverbed naar de kroon steekt.

Al sinds 2006 prijkt Riverbed Technology ononderbroken in het felbegeerde ‘leaders’-vakje van het Gartner Magic Quadrant for WAN Optimization Controllers. Een hele prestatie in een markt die volop in beweging. In 2006 vonden we in datzelfde vakje bijvoorbeeld nog Juniper Networks terug: datzelfde Juniper is in editie 2012 door Gartner uit het quadrant geflikkerd. “No longer meets the revenu treshold”, leest het rapport droogweg. Maar ook dat andere Amerikaanse netwerkbedrijf Cisco wordt door Gartner niet langer in het leidersvakje gezet maar voortaan als een “challenger” aanzien.

Riverbed Technology weet zich met andere woorden bijzonder goed stand te houden als marktleider. Blue Coat Systems timmert ijverig verder aan de winkel, al is het nog afwachten wat de overname in december vorig jaar door durfkapitalisten Thoma Bravo ter waarde van 1,3 miljard dollar aan invloed zal hebben.

In januari voegde Gartner voor het eerst ook Silver Peak Systems toe aan het selecte clubje van leiders.

IP-packet in plaats van applicatie

De channelinspanningen bij Silver Peak werden het afgelopen jaar danig opgevoerd en de relaties met de partners verbeterd. “We hanteren een typisch 2-tier distributiemodel met verkopers en resellers die samen naar de klant trekken”, zegt Mike Betz, vice president marketing Silver Peak Systems.

Silver Peak wil zich in eerste instantie differentiëren op technologisch vlak. “Waar concurrenten op applicatieniveau aan wan-versnelling doen, doen wij het op het niveau van ip-packets”, zegt Betz. “Vanuit die stelling is het bedrijf ook opgericht, dus daar houden we aan vast. Een generieke aanpak zoals wij die hanteren blijkt nauwelijks verschillend te zijn van de prestatiewinsten op applicatieniveau, maar is wel veel overzichtelijker”, klinkt het. Betz gaat er van uit dat heel wat netwerkbeheerders wel de ‘ins en outs’ van hun netwerk kennen, maar dat ze er niet of onvoldoende van op de hoogte zijn welke applicaties er precies allemaal draaien op dat netwerk. Versnelling op applicatieniveau wordt dan uiteraard heel wat minder vanzelfsprekend…

Hoeveel sneller het wan-verkeer verloopt blijft moeilijk te voorspellen wegens te afhankelijk van te veel verschillende parameters in de omringende ict-infrastructuur. “Maar een Citrix-stream kan toch zeker 5 à 6 keer aan performantie winnen”, zegt Betz die verder benadrukt dat zijn bedrijf enkel en alleen wan-optimalisatie doet. “We gaan dus geen load balancing aanbieden zoals Riverbed dat alsmaar meer producten aanbiedt. Partners hoeven bij ons dus geen schrik te hebben dat we op termijn een concurrent worden voor hun business”, aldus nog Betz. Veel omzet wordt momenteel binnengehaald in projecten met EMC. Ook Hitachi is een partner net als Exclusive Networks, Dell, en de HP-netwerkdivisie.

Kristof Van der Stadt

” Partners hoeven bij ons geen schrik te hebben dat we op termijn een concurrent worden voor hun business”MIKE BETZ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content