RealDolmen heeft in het AZ Sint-Rembert in Torhout twee nieuwe datacenters geïnstalleerd. Het regionale ziekenhuis koos daarbij als eerste grote Belgische organisatie voor de Converged Infrastructure-oplossing van HP.

De voorbije jaren zijn de ict-behoeften van de ziekenhuissector sterk geëvolueerd. “Waar ict vroeger beperkt bleef tot boekhouding en facturatie, is er vandaag ook een sterke link met de medische business”, zegt algemeen directeur Joël Tally. Concreet gaat het in Torhout onder meer over de opslag van medische beelden en een resultatenserver met diverse medische data, waaronder echografiebeelden. Bovendien wil het ziekenhuis binnenkort naar een elektronisch patiëntendossier overstappen en zijn archief digitaliseren.

Met die behoeften in het achterhoofd – en het feit dat de ondersteuning voor de bestaande san-oplossing op korte termijn zou wegvallen – lag de implementatie van een nieuw datacenter voor de hand. “Voor we de artsen en medewerkers de stap naar een elektronische werkomgeving laten zetten, moeten we eerst over een betrouwbare en veilige infrastructuur beschikken”, zegt diensthoofd informatica Stefaan Bonne. Sint-Rembert koos daarbij voor een volledig ontdubbelde infrastructuur op basis van twee datacenters.

Verzekerde bedrijfscontinuïteit

RealDolmen stond in voor de realisatie van het project aan de hand van de Converged Infrastructure-oplossing van HP. Het concept gaat uit van de maximale integratie tussen switches, servers en storage. In beide datacenters heeft RealDolmen een HP C7000 enclosure met telkens drie bladeservers neergezet. Op die machines draaien – via VMware – zestig virtuele servers. De oude san is vervangen door twee san-oplossingen van het type HP LeftHand P4500, goed voor 280 TB opslagcapaciteit. Tussen beide san’s vindt er synchrone datareplicatie plaats via een dubbele glasvezelverbinding.

Bij de uitbouw van de twee datacenters stond de bedrijfscontinuïteit van het ziekenhuis voorop. Joël Tally: “Net omdat ict steeds meer verweven raakt met onze medische business, moeten de artsen en het verplegend personeel op de goede werking en de beschikbaarheid van de ict-infrastructuur kunnen rekenen – dag en nacht.” Tegelijk biedt de nieuwe omgeving het ziekenhuis de mogelijkheid om straks het gebruik van ict verder uit te breiden, onder meer met het elektronische patiëntendossier. Stefaan Bonne: “De nieuwe datacenterinfrastructuur biedt ons een stevige basis voor nieuwe projecten. Zo denken we na over de introductie van mobiele applicaties op ons draadloos netwerk en willen we op termijn ook met ip-telefonie aan de slag.”

Dries Van Damme

Real Dolmen koos voor HP Converged Infrastructure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content