Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Onder de vele leveranciers van ssd-opslagsystemen wil Smart Storage Systems zich onderscheiden door het gebruik van flash voor geoptimaliseerde mlc-technologie.

Als voortvloeisel van Smart Modular Technology, een bedrijf dat gespecialiseerd is in dram-, sram- en flashgeheugens, werd Smart Storage Systems in 2011 opgericht na zijn overname door het investeringsfonds Silver Lake Partners. Maar toen had het bedrijf al enkele patenten ontwikkeld op het vlak van ssd (solid-state drives).

Intellectuele eigendom

Uitgangspunt van de denkoefening is het feit dat de harde schijf geen gelijke tred heeft gehouden met de evolutie van de rest van de it-infrastructuur (netwerken en servers) en dat opslag daarom is uitgegroeid tot een knelpunt. Zo bereikt de krachtigste harde schijf “slechts” 400 iops (input/output per seconde) bijvoorbeeld. “Terwijl onze flash-ssd zowat 100.000 iops aankan”, aldus marketingdirectrice Esther Spanjer.

Een andere uitdaging waar we voor stonden, waren de kosten. “We hebben in dit geval gebruik gemaakt van het mlc-flashgeheugen of multi level cell, waarvan we het uithoudingsvermogen verbeterd hebben. Slc (single level cell) heeft een uithoudingsvermogen van ongeveer 100.000 write cycles, tegen een kostprijs die 3 keer hoger is dan een mlc-geheugen dat ongeveer 3000 cycli opslaat, maar Smart Storage Systems zegt dat het een mlc-flashgeheugen met 100.000 cycli kan bieden. Kortom, “wij kunnen vergelijkbare of zelfs betere prestaties bereiken tegen een derde van de kostprijs.” Met andere woorden, de fabrikant vermijdt pijnlijke compromissen tussen prijs, prestaties, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Om nog maar te zwijgen van de capaciteit, want de huidige ssd-schijven leunen op dit vlak sterk aan bij de harde schijven van SAS.

De gebruikte “magische saus” is het optimalisatieplatform Guardian Technology, dat het beheer van het flashgeheugen kan optimaliseren en waarmee men beschikt over ssd die kan gaan van 1 capacity write per dag tot maar liefst 50 full capacity writes per dag over een periode van 5 jaar. Smart Storage Systems doet trouwens een beroep op de raid e-mlc technologie waardoor het uithoudingsvermogen van de ssd van het type mlc kan worden opgetrokken tot 30.000 p/e cycli (program & erase), tegenover 3.000 tot 5.000 p/e cycli voor standaard mlc-drives.

Naast deze flashopslag biedt het bedrijf ook “klassieke” bedrijfsopslag aan. “Wij leveren vooral de bouwstenen om een opslagsysteem te creëren”, aldus nog Esther Spanjer.

Verkoop

In de Verenigde Staten brengt Smart Storage Systems zijn producten op de markt via oem van tier 1, een overeenkomst die onlangs werd gesloten met IBM (dat trouwens zopas een investering heeft aangekondigd van maar liefst 1 miljard dollar in r&d op het vlak van ssd; bewijs dat er belangstelling bestaat voor deze technologie, merkt Esther Spanjer op), terwijl andere overeenkomsten gesloten zouden worden met fabrikanten als EMC en NetApp. In Europa daarentegen, waar het bedrijf zijn ontwikkeling in september vorig jaar bekendmaakte, zal de marketing eerder gebeuren via integrators en value added resellers. Esther Spanjer noemt namen als SuperMicro, QLogic en Nexenta (Benelux) en Boston (Groot-Brittannië). “In Europa hebben bedrijven ssd nog niet volledig geïntegreerd in hun opslag en zijn ze minder dan in de Verenigde Staten vertrouwd met concepten als mlc en slc. Daarom is er nog veel werk aan de winkel”, denkt Esther Spanjer, die Europa in het algemeen en vooral Nederland heel goed kent.

Als bewijs van zijn succes zag Smart Storage Systems zijn personeelsbestand stijgen van 5 medewerkers in het begin naar meer dan 250 vandaag.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content