Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De Storage Networking Industry Association (SNIA) wil de goedkeuring van de cdmi-standaard een duwtje in de rug geven om de invoering van cloud te stimuleren.

De SNIA focuste zich in eerste instantie op storage, maar zet nu haar werk voort om de markt op de hoogte te houden van nieuwe technologieën en opleidingen hierover te geven. “Eén van de hotste onderwerpen tegenwoordig is cloud, gezien alle problemen die gepaard gaan met een verandering van provider of met data recovery, vooral sinds de recente schandalen. Vandaar onze wens om de cdmi-standaard (‘cloud data management interface’) sneller goedgekeurd te krijgen”, legt Bob Plumridge, chairman of the board, uit. Het is nu van belang om mensen bewust te maken van het bestaan van deze standaard en hem sneller te laten ondersteunen door de providers.

Andere populaire onderwerpen betreffende storage zijn flash en vragen rond de prijs per gigabyte en de toekomstige ontwikkelingen ervan (pci-e of flash op de server, bijvoorbeeld), maar ook big data, ook al ziet de SNIA nog niet zo goed welke rol ze hierin zou kunnen of moeten spelen, behalve dan opleidingen geven (met een certificatieprogramma van specialisten) en sensibiliseren. De SNIA zet haar missie trouwens voort om opleidingen te geven over de nieuwe technologische ontwikkelingen. Hiervoor werkt ze samen met de FCIA (Fibre Channel Industry Association) aan de standaardisatie van de 5de generatie fc, voortaan met 16 Gbit/s. “De norm zou tegen het eind van het jaar klaar moeten zijn en de eerste producten worden verwacht voor eind 2014”, aldus Mark Jones, vice chairman FCIA. Nu al wordt er volop gewerkt aan de fc met 128 Gbit/s, die dus 4 keer sneller is dan de nieuwe standaard. “De norm wordt verwacht voor begin 2014 en de eerste implementaties volgen naar verwachting in 2015”, voegt Jones eraan toe. Hij wijst er ook op dat de FCIA voortbouwt aan de ontplooiing van fcoe (fibre channel over ethernet) in een versie met 40 Gbit/s, de norm is al klaar.

Hoewel het aantal SNIA-leden de voorbije 3 jaar vrij constant is gebleven, is Bob Plumridge van mening dat er meer eindgebruikers over de streep getrokken moeten worden, om zo druk uit te oefenen op de providers (die nog altijd sterk vertegenwoordigd zijn in de vereniging). De SNIA wil ook op meer evenementen aanwezig zijn om er haar activiteiten voor te stellen.

De Belg Gilles Chekroun van Cisco werd zopas benoemd tot het directiecomité van de SNIA Europe voor een termijn van drie jaar.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content