Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op het BEA World event in Barcelona leert het Europese onderzoek van BEA over SOA dat bedrijven hiervoor kiezen met het oog op innovatie, kostenbesparingen en ‘agility’. Zeg maar sneller reageren op uitdagingen van derden.

Opmerkelijk daarbij is dat deze drie elementen ongeveer even zwaar doorwegen, “terwijl het voor een paar jaar nog veeleer een kwestie van kostenbesparingen zou zijn geweest,” geeft Martin Percival, senior technology evangelist bij BEA, toe. Het concrete doel is vaak snelle (real time) informatie voor besluitvorming, initiatieven voor klantendiensten en een snellere reactie op marktevoluties.

Uit het onderzoek bleek dat in de Benelux ‘business innovatie’ als belangrijkste beweegreden (57 %) uit de bus kwam en dat is beduidend boven het Europees gemiddelde van 34 procent. Dat resultaat is allicht beïnvloed door de Nederlandse antwoorden, want in België weegt de kostenfactor wellicht zwaarder door. In Groot Brittannië en Frankrijk primeerden ‘agility’, of de kunst om een marktpositie beter te verdedigen.

Tegelijk blijken ‘service oriented architecture’-technologieën de hefbomen te zijn om samenwerkings- en ‘web 2.0’-toepassingen te helpen creëren, maar die projecten worden wel nog afgeremd door een tekort aan ‘best practice guidelines’. Meteen een uitdaging voor BEA “dat duidelijk zal moeten maken dat hiervoor zeker hulp beschikbaar is,” onder meer door de eigen professionele services van BEA.

Begin én bezin

Opmerkelijk is dat soa-gesteunde projecten volgens het onderzoek meestal door de ‘business’ kant van het bedrijf worden gedreven en gefinancierd, zij het vaak in het kader van projecten die specifieke problemen aanpakken. Wel moeten bedrijven die projectmatig met soa starten opletten dat ze niet het totaalbeeld uit het oog verliezen en werken “in het kader van een ict governance. ” Zoniet loopt men het risico van een soa-jungle.

Precies om gebruikers sneller op weg te zetten zullen ook meer gerichte producten worden uitgebracht, zoals BEA’s nieuwe ‘Financial Services Edition’ van de Aqualogic Service Bus. “Deze bevat al alle ‘messaging formats’ en vereisten om snel 100 procent conforme connecties met de Swift bus tot stand te brengen. ”

Op BEA World werd tevens het ‘project Genesis’ verder onthuld, bestemd om eindgebruikers toe te laten zelf web 2.0 toepassingen te laten bouwen. z

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content