Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Dankzij een ‘remote infrastructure management’ (rim) kan Sogeti zijn klanten zowel in-house services aanbieden als diensten op afstand in zijn eigen centra in België en offshore.

Tegenwoordig gaat er 80 % van de it-investeringen naar onderhoud, waardoor er slechts 20 % overblijft voor innovatie. Vanwege de constante druk op de kosten biedt Sogeti zijn klanten een rim-oplossing aan (remote infrastructure management) die de it-budgetten voor onderhoud met 25 tot 30 % kan doen dalen. Deze besparingsbelofte wordt zelfs contractueel vastgelegd. De kosten zijn echter niet de enige factor die in aanmerking moet worden genomen. Het rim-aanbod kan namelijk ook de kwaliteit van de service verbeteren, de flexibiliteit verhogen en de beveiliging versterken.

Sogeti biedt dit soort diensten niet alleen aan informatica-afdelingen aan (bv. instaan voor de exploitatie, de ontwikkelingen, de cloud, enz.), maar ook aan de business (change management, business alignment/it, enz.) en aan eindgebruikers (service desk, incident management, enz.).

Om deze rim aan te bieden mikt Sogeti op lokale delivery, onder meer dankzij centra gevestigd in België en Luxemburg, maar ook op zijn nearshore- en offshore-capaciteit in Noord-Afrika en India. Dat alles maakt grondige industrialisatie en schaalbesparingen mogelijk. Met volledige transparantie tegenover de klant, die zelf kan bepalen welke benadering het beste bij hem past. Sogeti legt bovendien de nadruk op zijn partnerschappen met Microsoft en IBM, evenals zijn Europese netwerk van expertisecentra (zo is Brussel de ‘back-up’ van het Security Operation Centre van de groep die gevestigd is in Toulouse) en zijn verwantschap met Capgemini. Dankzij deze samenwerking kan het een brede waaier van technologieën en diensten aanbieden. Andere troeven van het bedrijf: facturatie van het gebruik voor een vaste prijs, ‘service level agreements’ op basis van kpi’s (key performance indicators) die vastgelegd worden in overleg met de klant, kennisoverdracht en de mogelijkheid om end-to-end of gerichte oplossingen te leveren.

“We onderscheiden ons vooral door onze processen, onze tooling en onze organisatie”, aldus Johan Verheyen, department manager infrastructure van Sogeti Belgium. Zo kunnen de diensten ter plaatse verleend worden, in gemengde modus of op afstand (maar altijd met een lokale gesprekspartner). De service-uren zijn flexibel (tijdens of buiten de werkuren van de klant), zelfs 24/7, en het aangeboden vaardigheidsniveau hangt af van de wensen van de klant (met escalatieprocedure). Sogeti heeft bovendien 40 jaar ervaring in it-transformatie en klantbeheer. Het bedrijf heeft 10.000 rim-professionals in dienst die ondersteund worden door gecertificeerde methodes en processen en door 40.000 medewerkers in India. Daarnaast beschikt het bedrijf over vijf datacenters in de Benelux die cloudoplossingen kunnen aanbieden.

Sogeti kan tal van rim-referenties voorleggen in ons land, waaronder Delhaize, Bank Degroof, SD Worx, HeidelbergCement, D’Ieteren, P&V Groep, Mensura, Tenneco Automotive, en meer. Daarnaast zijn er veel klanten die liever anoniem blijven om vertrouwelijkheidsredenen of omdat Sogeti er in onderaanneming werkt.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content