Sinds augustus gebruiken de leden van het Uitvoerend Comité van Solvay een bi-oplossing van Microstrategy op iPad. Doelstelling: decisiesoftware directer en interactiever maken. De oplossing werd ontwikkeld op uitdrukkelijke vraag van het Uitvoerend Comité van Solvay. De eerste die ervoor gewonnen was, is cfo Bernard de Laguiche “die er toekomst in ziet omdat het antwoord biedt op een steeds groter wordende vraag naar mobiliteit.” Een ander doel van het project is het management directe toegang verlenen tot een interactieve reporting, zonder dat er specialisten voor nodig zijn, benadrukt François Garang, Financial Reporting Applications IT Manager. De bestaande bi-oplossing “Iris” die intern ontwikkeld werd, is weinig gebruiksvriendelijk en was enkel voorbehouden voor de experts (controleurs, financiële verantwoordelijken…).

De leden van het Comité waren vooral te vinden voor de gebruiksvriendelijkheid van de iPad: je kunt er gemakkelijk op navigeren (via links tussen schermen en de verschillende delen van de verslagen), inzoomen op punten die je interesseren, boordtabellen afspelen, waarden kiezen (met automatische aanpassing van de grafiek aan het scherm), hij weegt licht (“één maandelijks beheerverslag weegt evenveel als de iPad!”).

De volgende stap is de interactiviteit te versterken “om nog meer een sturing in real time te bevorderen”: de mogelijkheid voor de gebruikers om zelf hun metrieken en criteria te kiezen, het naar voren brengen van alarmen en trends (kleurcodes, grafische effecten), implementatie van heat maps en bubble charts.

Veel beter dan een laptop

De iPad werkt heel wat ongemakken weg die kwamen kijken bij het gebruik van een laptop, vindt F. Garang. “Tijdens een vergadering of conferentie kan een laptop nogal lastig zijn: zijn gewicht, beperkte autonomie, hij start zo langzaam op dat de gebruiker vergeten is wat hij wilde noteren tegen de tijd dat de laptop actief is. De leden van het Uitvoerend Comité hebben zich trouwens al een hele reeks andere gebruiken eigen gemaakt: raadplegen van de stand van de beurzen in real time, toegang tot info op de plaats waar ze zich bevindt… Zelfs wanneer je in een vergadering zit met 30 cm papier voor je neus, ben je niet zeker dat je alles bij de hand hebt. De iPad zorgt dat je overal toegang toe hebt. De applicatie zorgt er bovendien voor dat je pdf’s kunt maken vanuit elke boordtabel; elke wijziging wordt onmiddellijk geüpdatet. Zelfs offline blijft het rapport toegankelijk.”

Andere hiërarchische niveaus zouden binnenkort genieten van de applicatie, maar de ontplooiing ervan zal niet systematisch gebeuren, wel op basis van de behoeften. Er is zeker al vraag naar, want “iedereen was onder de indruk van wat de leden van het Comité hebben laten zien. We merken dat de penetratie veel sneller gebeurt wanneer ze top down wordt aangedreven.”

Volgende stappen: bi op iPhone (ook Android wordt overwogen) en een kentering van de reportingomgeving op cloud. Solvay is al gebruiker van Salesforce en sinds kort ook van Gmail, en ziet hier een logische evolutie in: “de reporting op het interne netwerk houden, zou gelijkstaan met het gebruik van oplossingen van gisteren om toegang te krijgen tot de applicaties van vandaag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content