Staat Vlaanderen nog op de shortlist van Tesla?

Tesla kijkt nog naar Vlaanderen om er een fabriek neer te zetten, maar de deadline lijkt flexibel.

‘Komt er een productiesite van Tesla in Vlaanderen?’ kopten we in september 2015 naar aanleiding van een gesprek tussen Elon Musk en de Vlaamse regering. Eind februari 2017 dook de suggestie opnieuw op toen Vlaams minister-president Geert Bourgeois liet weten dat er opnieuw overleg was tussen Tesla en Flanders Invest & Trade (FIT), dat buitenlandse bedrijven warm maakt voor een investering in Vlaanderen.

Een jaar later lijkt er nog niets veranderd. “We hebben op dit moment nog geen nieuws te melden hierover”, klinkt het bij Tesla. Op het Kabinet van Geert Bourgeois klinkt het eveneens dat er nog geen beslissing is genomen door de autobouwer. “Wij blijven de troeven van Vlaanderen als investeringslocatie benadrukken ten aanzien van Tesla, ” aldus woordvoerder Lisa Lust.

Een bron dicht bij het dossier laat ons weten dat Vlaanderen nog altijd op de shortlist staat, samen met vijf andere regio’s (Spanje, Tsjechië, Nederland, Duitsland en Oostenrijk). Er zijn nog altijd goede contacten en dit jaar zou er meer duidelijkheid komen in het dossier, onder meer zodra de productie van Tesla’s Model 3 beter op punt staat.

Vanuit het kabinet krijgen we ook een mededeling mee van Marc Van Impe, business developer Belux bij Tesla: “De Vlaamse overheid onderhoudt een warme en positieve relatie met Tesla. Zoals Elon Musk reeds in 2015 aangaf, blijft Vlaanderen één van de landen op de shortlist voor een Europese Gigafactory. Gezien de focus van het energiebedrijf op de uitbreiding van de activiteit omtrent Model 3, werd een beslissing omtrent een Europese fabriek vooralsnog niet genomen.”

Tesla had de ambitie om in de loop van 2017 met de massaproductie van Model 3 te beginnen. Die productie schalen naar de vooropgestelde 5.000 voertuigen per maand is nog niet gelukt. Mogelijk knelt daar het schoentje nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content