Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een eigen gebouw, een investeringsfonds, meer dan 30 starters en tal van ondersteunende diensten: het start-up ecosysteem rond de accelerator Nest’Up in Mont-Saint-Guibert krijgt stilaan vorm.

Creative Spark, zo heet de boreling op het AxisParc vlakbij Louvain-La-Neuve. Het hele zesde gebouw op het bedrijventerrein is voortaan een broedplaats voor jonge start-ups, met het start-up collectief Rue Du Web, de accelerator Nest’Up en het pas opgerichte investeringsfonds Lean Fund als de drijvende krachten.

“Creative Spark is een incubator voor en door ondernemers”, benadrukte directeur Henri Fischgrund van AxisParc bij de inhuldiging van het gebouw. “En hoewel het initiatief aanvankelijk van de overheid kwam, is Creative Spark nu vooral een privézaak, wat maakt dat het wel moet werken (lacht).”

Fischgrund hoopt dat de starters die afzakken naar Louvain-La-Neuve daar ook even blijven. “We doen een extra inspanning en laten kandidaten dit jaar gratis werken vanuit Creative Spark”, klonk het. “In 2015 krijgen ze een fikse korting en betalen ze slechts 100 euro huur per m². Dit maar om duidelijk te maken dat we het menen met ons ecosysteem in Mont-Saint-Guibert.”

LEAN FUND

Ook helemaal nieuw is het reeds genoemde privéfonds Lean Fund dat gaat investeren in prille start-ups.

Het is geen geheim dat entrepreneurs de grootste moeite hebben om voldoende startkapitaal te vinden om een bedrijfje uit de grond te stampen. Eens het geld van friends, fans en family is opgebruikt, raken heel wat starters in de problemen, zeker wanneer er niet snel een serie A-ophaalronde kan worden afgewerkt. Lean Fund wil daar iets aan doen.

Het initiatief komt er op aansturen van 15 business angels en 15 ondernemers die ook dienst doen als coach. Bedoeling is om vijf tot zeven keer per jaar 30.000 euro te investeren in een interessante starter die net een acceleratorprogramma heeft doorlopen, en die dus geld nodig heeft om zijn bedrijfje echt van start te kunnen laten gaan.

Daarnaast zal er ook twee tot drie keer per jaar een iets grotere som geïnvesteerd worden (100.000 euro) in een start-up die al zes tot negen maanden aan de slag is.

BUREAUCRATIE

“We willen kort op de bal spelen”, zegt mede-initiatiefnemer en coach Toon Vanagt, “zoals bij de lean-methodologie voor starters. Kandidaten hoeven geen zware bureaucratische processen te doorlopen en kunnen vrijwel onmiddellijk aan de slag met het kapitaal.”

Wanneer de starter later een serie A-investering kan rondmaken, wordt de lening van Lean Fund omgezet in het aandeel dat de geleende som vertegenwoordigt in de waardering van het bedrijf. Stel dus dat een bedrijfje gewaardeerd wordt op 1 miljoen euro in een A-ronde, dan zal 100.000 euro van Lean Fund goed zijn voor 10 procent in het bedrijf.

“Overigens krijgen de starters nog eens een korting van 30 procent op het moment van de conversie. Dat zijn dus sowieso erg interessante voorwaarden.”

BRUGGETJE MET ZAADJES

Voorts is het de bedoeling om nauw samen te werken met andere initiatieven (zoals Meusinvest, Volta Ventures en St’Art), zodat er eventueel samen kan geïnvesteerd worden, al dan niet in een serie A-ronde.

“Ik geef toe dat ons fonds momenteel behoorlijk slank is”, zegt Vanagt, “‘maar je moet ons zien als een soort van bruggetje met zaadjes dat naar een A-ronde kan leiden. Wanneer wij het goede voorbeeld geven, zullen anderen sneller geneigd zijn om te volgen.”

Intussen heeft Lean Fund al twee investeringen achter de rug, en wel in ‘Do Eat’ en in ‘Sharebox’ (dat het crossmediale programma ‘1001 Belges’ maakt voor de RTBF).

“Dit jaar komen we nog met een speciale actie, Power ³, waarbij we drie keer 50.000 stoppen in drie innovatieve starters met minimaal drie personen, die dan nog eens drie semesters begeleid worden door 3 coaches.”

BASECAMP

Naast ‘Lean Fund’ ziet ook ‘Lean Reactor’ het levenslicht, een soort van basecamp voor de Lean Fund-starters. Uiteraard krijgt ook dit initiatief een plaatsje in de Creative Spark-incubator.

“De lean reactor is een vehikel waarmee de vijftien coaches van Lean Fund diensten gaan leveren, ook aan grotere bedrijven”, aldus nog Toon Vanagt. “De middelen die we daaruit halen kunnen we terug investeren in ons basecamp”, klinkt het.

“Lean Reactor gaat workshops organiseren, ontmoetingen tussen starters opzetten en evenementen zoals ‘Start-up Heroes 4 a cause’ in goede banen leiden. Als er één ding belangrijk is, dan wel de kruisbestuivingen tussen starters. We zagen al bij Nest’Up dat ondernemers hun voordeel kunnen doen met onderlinge sociale contacten. Zo’n ecosysteem willen we ook bij Lean Reactor creëren.”

RISICO

Voormalig Apple Belgium en Skynet-baas Philippe Lemmens en business proces manager Myriam Malou van Computacenter, twee investeerders in Lean Fund, zijn opgetogen over de initiatieven in Louvain-La-Neuve.

“We willen ondernemers de kans geven om iets te maken van hun idee”, zegt Lemmens. “Je hoort constant dat starters wat meer gesteund moeten worden, wel, dat is precies wat we doen. Dat we een risico nemen deert ons niet. Het is de bedoeling dat we de uitverkorenen helpen, en dankzij onze hulp hebben ze meer kans op slagen.”

“Er is wel degelijk bereidheid om te investeren in starters”, vult Malou nog aan, “maar zichtbare initiatieven die professioneel en dynamisch zijn, ontbraken toch voor een stuk. Sommige mensen hebben mediagenieke initiatieven zoals Nest’Up en Creative Spark nodig om de stap te willen zetten. In elk geval is er nu geen excuus meer om niets te doen.”

www.creativespark.be

www.leanfund.com

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content