Een jaar geleden lanceerde de MIVB in partnerschap met Google twee applicaties om het gebruik van het openbaar vervoer te vergemakkelijken. Enerzijds dient Google Transmit om de beste reisroute en reistijden te zoeken door de plaats van vertrek en aankomst in te voeren in Google Maps. De tool kan worden gebruikt op pc, maar ook op gsm’s met internettoegang, terwijl een smartphone uitgerust met geo-localisatie (via gps) automatisch de plaats vindt waar hij zich bevindt. Een andere tool die toen gelanceerd werd, is MIVB, een applicatie waarmee de reizigers op hun smartphone de wachttijden aan haltes in real time kunnen raadplegen, net als alle reistijden. Dankzij de gps-functie kan de gebruiker bovendien de dichtstbijzijnde halte weergeven van waar hij zich bevindt.

In het begin van het jaar lanceerde de MIVB een mini-enquête om het succes te evalueren van de Google Transit applicatie ten opzichte van de intern ontwikkelde applicatie om een reisroute te zoeken. De resultaten zullen over enkele weken bekend zijn. “Hiermee willen we weten welke van de twee applicaties, Google of MIVB, het meest gebruikt wordt en willen we de service aan de klanten nog verbeteren”, aldus Benoît Laurent, verantwoordelijke interactieve marketing bij de MIVB. Hij verduidelijkt dat de huisapplicatie meer te bieden heeft dan de “ruwe gegevens” van Google omdat de gebruiker bijvoorbeeld kan zien wat voor hem de meest efficiënte verbinding is. Dit kadert in de verbeteringen die sinds december werden doorgevoerd.

De maatschappij wil aan zoveel mogelijk (nieuwe) klanten info bieden over het openbaar vervoer en geeft derden (bijvoorbeeld organisatoren van evenementen of recreatie in het Brussels Gewest) toegang tot de gegevens in gtfs-formaat (general transit feed specifications, een norm die Google ontwikkelde voor de uitwisseling van info over het openbaar vervoer). Zo kunnen de gegevens over de reistijden en routes van de MIVB, met geolocalisatie, gekoppeld worden aan een bepaald evenement. Deze dienst kreeg de naam Data Sharing en bestaat sinds september 2010.

Nog in september vorig jaar lanceerde de MIVB zijn mobiele internetsite MIVB Mobile, die geo-localisatiegegevens en reistijden in real time bevat. Ook werkt de MIVB aan de ontwikkeling van de mobiele versie voor het iPhone-platform van Apple, naast dus Android. Wanneer de lancering gepland is? “De komende weken, in functie van het groen licht van Apple”, verduidelijkt Benoît Laurent nog. Bovendien zijn we van plan om de situatie van het netwerk in real time weer te geven, meer bepaald als er vertragingen worden vastgesteld.

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content