Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Opslag in (private en/of publieke) cloud en op klassieke schijven en flash maakt deel uit van de technologieën die dit jaar onmisbaar worden. In afwachting van sds of software defined storage, waar het marketingverhaal nog (te?) vaag blijft.

Eén cijfer is genoeg om de omvang van de markt aan te tonen: volgens EMC en IDC bedroeg het volume (gecreëerde, gedupliceerde en geraadpleegde) digitale gegevens in 2012 2.837 exabyte (EB). In 2020 zou dit aantal nog oplopen tot 40.000 EB, dus een verdubbeling om de 2 jaar. Terwijl de verkoop van opslagsystemen in 2013 goed was voor 22.000 PB, en in 2016 zelfs 90.000 zal bereiken.

Als belangrijkste uitdagingen rond deze explosieve datagroei, zeggen de bedrijven die EMC vorig jaar ondervroeg in zijn studie ‘managing storage: trends, challenges and options’ dat het beheer van de opslaginfrastructuur bovenaan het prioriteitenlijstje staat, gevolgd door het probleem van de back-up en archivering. Dan volgt het gebruik van deze gegevens om snel de juiste beslissingen te nemen (de fameuze big data), de ontplooiing van een disaster recovery-oplossing, storage management met servervirtualisatie en tot slot het tekort aan opslagspecialisten.

HYBRIDE UNIVERSUM

De opslagomgeving is duidelijk niet langer beperkt tot de grenzen van de onderneming – een evolutie die we ook terugvinden op het vlak van veiligheid, zoals we elders in dit dossier kunnen lezen. Zo dwingt het gebruik van opslag in publieke cloud, à la Dropbox, Box, Google Drive of SkyDrive de bedrijven om hun strategieën inzake opslag, en zeker ook veiligheid, te herzien. We zien ook enterprise solutions opduiken zoals Amazon, Google, Rackspace en Terremark, die sla’s aanbieden die beter inspelen op de behoeften van professionals.

Een andere trend voor hybride oplossingen is het gebruik van klassieke schijven gekoppeld aan ssd-opslag voor ‘hot’ data (met kortere toegangstijd en hogere iops-prestaties), dit alles in combinatie met een krachtig tiering- en migratiebeleid voor gegevens. Toch zien we steeds meer 100 % flash-opslag verschijnen, zoals EMC aantoont met zijn XtremIO of zoals tal van start-ups waaronder Violin en Pure Storage, laten zien. Een markt waar consolidatie in volle gang is (XtremIO werd overgenomen door EMC en Whiptail door Cisco): logisch gezien het dertigtal all-flash-aanbiedingen die we hier zien.

Ssd op mlc-basis (multi-level cell) is eerder gericht op producten voor het grote publiek en verovert stilaan een plaats in tier 2 storage, terwijl slc (single-level cell) eerder bedoeld is voor tier 1, dat meer write-intensive is.

Ondanks de opkomst van ssd moeten we de magnetische schijf nog niet te snel begraven, zoals dochteronderneming HGST van Western Digital laat zien, die onlangs een 3.5″ ‘helium’-schijf met een capaciteit van 6 TB voorstelde. De vraag blijft natuurlijk nog wat dat moet kosten en of HGST dit type schijf in grote hoeveelheden kan produceren. We zien ook de zogenaamde hamr-technologie (heat-resisted magnetic recording) de kop opsteken, terwijl de dichtheid van smr (single magnetic recording) ook volop wordt onderzocht. En we mogen de optische schijven niet vergeten, zoals de M-Disc die een gebruiksduur van 1.000 jaar belooft tegen een kostprijs van 0,64 $ per GB. Net zoals de tape, waarvan de aangekondigde dood steeds wordt uitgesteld, vooral voor back-up en archivering op lange termijn, met de komst van de 6de generatie lto-tapes met een native capaciteit van 2,5 TB en een overdrachtsnelheid van ongecomprimeerde data van 160 MB/sec, alsook het nieuwe bestandssysteem ltfs (linear tape file system) van IBM.

DE CAPACITEIT OPTIMALISEREN

Met de explosie van data blijven bedrijven technologieën implementeren die hun sporen al verdiend hebben. Zo blijft storage-virtualisatie een actueel thema, ook al kunnen er zich soms wat beheerproblemen voordoen in gevirtualiseerde omgevingen. Oplossingen voor deduplicatie, compressie en thin provisioning hebben trouwens al bewezen dat ze nuttig zijn, ook al bieden ze niet altijd de winsten die leveranciers hen voorspiegelen.

Maar de grote buzz van dit ogenblik is ongetwijfeld software defined storage (sds), die past in de ruimere strategie inzake software defined datacenter (sddc), die opslag, servers, netwerk, cpu en security combineert. Sds wordt gekenmerkt door de abstractie tussen de opslagdiensten en de fysieke infrastructuur via een softwarelaag, dit alles gekoppeld aan diensten voor automatische provisioning op basis van policy’s en waarbij gebruik gemaakt kan worden van commodity hardware voor een scale-out architectuur. Een markt waar we reuzen terugvinden als EMC, Dell, IBM, HP, Datacore en HDS, maar ook start-ups als Nicira en Coraid.

Ook rond big data is er heel wat buzz. Toegegeven, het gaat eerder om een in te voeren strategie dan om een specifieke technologie, want er moeten tools gecombineerd worden voor data warehousing, bi (business intelligence) en vooral menselijke vaardigheden op het vlak van de analyse en opsporing, de beroemde data scientists.

UITDAGINGEN

2014 moet het jaar worden van de doorbraak van OpenStack als ‘open’ alternatief voor commerciële producten om gegevens te ordenen. Naarmate OpenStack een product wordt in plaats van een project, zal het sneller ingevoerd worden bij bedrijven en dienstverleners. Met de stiekeme hoop om er de nieuwe Linux van te maken.

Op het gebied van connectiviteit verovert het ethernet van de nieuwe generatie, namelijk 40 GbE, geleidelijk aan een plaats in het datacenter als basistechnologie. Een welkome evolutie, gezien de stijging van de opslagcapaciteit.

Object storage zou zich ook duidelijker gaan positioneren, vooral door de explosie van ongestructureerde gegevens, met leveranciers als EMC, Amplidata, Cleversafe, Scality, Caringo en DataDirect Networks. Deze technologie slaat immers gegevens op als objecten, en elk object bevat de gegevens zelf, maar ook een aantal metadata en een unieke identificatie. Met voordelen zoals de mogelijkheid om applicaties zelf rechtstreeks de interfaces te laten programmeren, of een namespace die kan worden uitgebreid naar meerdere exemplaren van een fysieke hardware of beheerfuncties voor fijnere gegevens.

Tot slot zullen geconvergeerde oplossingen ongetwijfeld sneller ingang vinden, zoals Vspec en Vblok van EMC, Flexpod van NetApp, maar zeker ook HP, IBM en de start-ups Nimble en Nutanix. Met vooral voordelen op het vlak van implementatie en beheer.

Marc Husquinet

2014 moet het jaar worden van de doorbraak van OpenStack als ‘open’ alternatief voor commerciële producten om gegevens te ordenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content