Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Microsoft-documentstandaard OpenXML zal ODF de loef afsteken, meent The Burton Group in een onafhankelijke studie. Het onderzoeksbedrijf doet ODF af als weinig bruikbaar. Een stelling die onmiddellijk reactie oogst.

OpenXML is de Microsoft-tegenhanger van de open standaard ODF (Open Document Format) die al een ISO-erkenning heeft. Microsoft strijdt al een tijdje voor de ISO-erkenning van OpenXML. De stemming daarover is voorzien in februari. Net nu verschijnt een studie van marktonderzoeker The Burton Group die OpenXML prijst en ODF afkraakt. Noch Microsoft, noch enig ander bedrijf zou het onderzoeksbureau hebben gevraagd de studie te schrijven.

“OpenXML zal wijder verspreid raken dan ODF”, staat er te lezen. Volgens de onderzoekers is ODF op zich wel waardevol, maar is de standaard maar echt bruikbaar in “ongebruikelijke scenario’s waarbij volledige betrouwbaarheid van het Microsoft Office-bestandsformaat geen vereiste is”. Ze stellen dat ODF te beperkt is voor de manier waarop bedrijven tegenwoordig met productiviteitstoepassingen werken. Ook de verdere ontwikkeling en uitbouw van ODF gaat te traag en is te complex, aldus de studie. De schuldige daar is volgens de onderzoekers Sun Microsystems, dat volgens hen nog te veel controle uitoefent over OpenOffice. org. “ODF volstaat voorlopig niet voor complexe, realistische bedrijfsvereisten, en wordt onrecht-streeks gecontroleerd door Sun Microsystems, ondanks het feit dat het een ISO-standaard is. (…) ODF moet momenteel nog meer gezien worden als een politieke stellingname anti-Microsoft dan als een objectieve technologische keuze.”

Eigen agenda

Analist Ryan Paul van Ars Technica is alvast niet te spreken over deze bijdrage van The Burton Group tot het al erg moeilijke debat rond documentformaten. “Dat OpenXML, dankzij het marktaandeel van Microsoft, meer kans maakt om dé standaard te worden, hoeft geenszins afbreuk te doen aan het belang van ODF voor documentuitwisseling”, stelt Paul. De opmerking over de bemoeienis van Sun in ODF snijdt volgens hem geen hout. “ODF is bovendien oneindig keer meer leveranciersonafhankelijk dan OpenXML.”

Dat The Burton Group de misbruiken van Microsoft in het ratificatieproces goedpraat (Microsoft betaalde voor stemmen in het voordeel van OpenXML in Zweden), vindt Paul vreemd. Hij wijst naar een rapport van hetzelfde bureau van vorig jaar, waarin de analisten de Google-concurrentie voor Office afbrandden. “The Burton Group heeft waarschijnlijk z’n eigen agenda in dit debat.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content