Sun lanceert twee ondersteuningsprogramma’s voor lokale start-ups. Eén ervan is een Belgisch initiatief dat ook in andere landen wordt ontplooid.

Het SSE-programma (Sun Startup Essentials) geniet voortaan een lokale verankering. Doel: ‘jonge tijgers’ tegen interessante voorwaarden laten beschikken over een infrastructuur (servers, opslag, software) en diensten (zoals opleiding) zodat ze kunnen inspelen op fors schommelende behoeften. “De klassieke hosters bieden alleen maar standaardplatformen aan en komen dus niet tegemoet aan de reactiviteit die noodzakelijk is voor een start-up”, stelt Patrick Crasson, directeur Business Development.

Het originele bij Sun België schuilt in het programma I4BP Angelship (IT for Business Perspectives) dat meer gepersonaliseerd is en meer toegevoegde waarde biedt. Sun stelt zijn expertise en zijn middelen ter beschikking om een analyse te maken van de rijpheid van het project van de start-up (minder dan 6 jaar actief, minder dan 150 mensen). Indien het ‘solide en rijp’ wordt bevonden, zal Sun het actieplan analyseren, de strategische en technologische behoeften evalueren, eventueel het prioriteitenlijstje herschikken en in voorkomend geval het bedrijf voorstellen aan andere spelers (investeerders, handelspartners, bedrijven waarmee synergieën mogelijk zijn). “Wij bieden hulp bij de vorming van een ecosysteem. Dat Sun het project vooraf vanuit commercieel en technologisch standpunt kwalificeert en afbakent, en dat wij de start-ups helpen om van het entry-stadium naar dat van een bedrijf te evolueren, stelt stakeholders zoals venture capitalists, business angels of investeringsbanken gerust”, legt Patrick Crasson uit.

Eerste 4 ‘uitverkorenen’

Nog vóór eind 2009 zullen 5 à 10 start-ups profiteren van het I4BP-programma. Vier ervan zijn nu al geïdentificeerd: Whatever (‘social search’-bedrijf), Eyetronics (3D-digitalisering, creatie van avatars en virtuele identiteit in 3D in games, virtuele universums en films), Taatu (virtuele gemeenschappen, vooral voor 35-minners) en Siruna, ex-Mobixx (transpositie van websites naar gsm).

Eyetronics en Taatu zijn symptomatisch voor de doelstellingen en het potentieel van de Sun-programma’s, vooral de I4BP-krachtlijn. Beide hebben nood aan robuuste en sterk evolutief ingestelde infrastructuren die snel op explosieve behoeften moeten inspelen: het datavolume dat opgeslagen en getransfereerd moet worden wat Eyetronics aangaat; 24×7-beschikbaarheid van de maatschappelijke universalia bij Taatu, waarbij ook bezoekerspieken verwerkt moeten worden. Dankzij het Sun-programma hebben ze ook een natuurlijke synergie kunnen ontdekken: de kracht van 3D-digitalisering, toegepast op het avatarprincipe in een context van maatschappelijk netwerk.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content