De markt voor documentscanners voor gebruik in werkgroepen of door individuele kenniswerkers groeide de afgelopen vijf jaar sterk in Europa. PFU, de imaging-dochter van Fujitsu, speelt daarop in met de Z-Generation van zakelijke desktopscanners. Wij testten het compactste scannermodel in de reeks, de fi-6130Z.

PFU, een dochteronderneming van Fujitsu, is gespecialiseerd in imaging, scanning en documentbeheer. Het bedrijf bestaat al sinds 1960 en heeft wereldwijd een marktaandeel van meer dan 50 % in de scannermarkt. De nieuwe Z-Generation scanners van PFU zijn ontworpen om in te spelen op de groeiende vraag naar compacte, snelle en veilige desktopscanners die centraal kunnen worden beheerd. Een moderne scanner moet zijn werk niet alleen snel doen, maar moet ook van alle markten thuis zijn en liefst ook nog zoveel mogelijk alles automatisch kunnen uitvoeren. De fi-6130Z is het compactste model in de Fujitsu PFU Z-Generation van zakelijke desktopscanners. Tijdens het gebruik vereist deze scanner een werkplek van 38 x 70 x 40 cm. In gesloten toestand is het apparaat 15,8 cm hoog, 16 cm diep en 30 cm breed. De (compacte) voeding wordt extern aangesloten. De usb-kabel waarmee u deze scanner op de pc aansluit, is twee meter lang, zodat u het apparaat op enige afstand van de computer kunt installeren. De fi-6130Z scant aan 30 pagina’s per minuut in 300 dpi of 40 pagina’s ppm in 200 dpi. Dat kan ook dubbelzijdig, zonder verlies aan snelheid. Het grotere model in de serie, de fi-6140Z, kan volgens Fujitsu 60ppm scannen aan 200 dpi, ofwel 120ipm (inches per minuut).

Automatisch

U kunt de fi-6130Z als een gewone Windows-scanner gebruiken, zowel met de eigen Windows-scanapplicatie als met de meegeleverde Fujitsu-applicatie ScandAll Pro. Als u snel iets wil scannen, dan kunt u de ScanSnap Mode activeren. Die probeert alles zoveel mogelijk automatisch te detecteren en in te stellen. U drukt gewoon op de Scan-knop op de voorkant van de scanner om het document of de documenten in de ADF direct te scannen. Daarna opent een softwaredialoog die u toelaat om te kiezen wat u met de uitvoer wil doen: scannen naar een folder, printer of e-mail; scannen naar MS Word, PowerPoint of Excel; scannen naar ScanAll PRO om een pdf verder te bewerken; en ten slotte een foto opslaan in een folder. De krachtige ocr-module is afkomstig van ABBYY en herkent verschillende talen, maar het Nederlands ontbreekt helaas. PFU kon ons niet vertellen of en wanneer dit verholpen zal worden.

De fi-6130Z kan scannen in resoluties van 75 x 75 tot 1200 x 1200 pixels. De standaardresolutie is 300 x 300 pixels. Met een meegeleverd Carrier Sheet kan men grotere documenten scannen dan het A4-formaat dat deze scanner fysiek maximaal aankan. Een A3-document plooit u in tweeën en steekt u in het draagvel. U scant het dan aan de twee kanten en de software reconstrueert het A3-formaat.

Andere technische snufjes zijn een ultrasonische multifeedsensor die automatisch papiersoorten kan herkennen. Snel scannen van stapels papier met verschillende formaten en diktes is mogelijk. De scanner zal zelf pauzeren als de operator een handeling moet verrichten. De fi-6130Z kan ook automatisch het onderscheid maken tussen monochrome en kleurdocumenten. Verder kan dit apparaat automatisch een achtergrondkleur verwijderen met behulp van de Dropout Color-optie. Witte pagina’s kan men automatisch overslaan, zodat ze niet worden gescand.

Fujitsu PFU heeft ook beheersoftware voor organisaties die meerdere PFU-scanners gebruiken. Met de Scanner Central Admin Agent kan bijvoorbeeld de software van elke scanner in de organisatie centraal worden vernieuwd. Deze software kan tot duizend scanners beheren.

Prestaties

We scanden een enkelzijdig tekstverwerkingsdocument van 54 pagina’s naar een pdf-bestand (in zwartwit, op een resolutie van 300 dpi). De fi-6130Z deed hier 90 seconden over, dus 1,6 s per pagina. Ditzelfde document dubbelzijdig scannen duurde exact even lang en resulteerde in 108 gescande pagina’s.

CONCLUSIE

De Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner is gebruiksvriendelijk, compact, krachtig en snel. Als u vaak moet scannen, kunt u met deze zakelijke desktopscanner heel wat tijd winnen. Het (voorlopig?) ontbreken van Nederlands als ocr-taal is wel een nadeel.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content