Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Een jaar geleden liep rond deze tijd Tax-on-Web weer een tijdlang van stapel. Van mei tot juli kan u dan uw belastingaangifte via het internet indienen. De dienst bestaat eigenlijk al sinds 2003. Vorig jaar werden ongeveer 1,3 miljoen elektronische aangiften ingediend, en dat waren er 35 procent méér dan in 2006.

Java

Dit jaar werd de toepassing voor de belastingberekening van natuurlijke personen volledig herschreven. Weg met het ruim 30 jaar oude Cobol-programma dat op mainframe draaide. Het werd zelfs een totale exit: van de oude toepassing bleef gewoon niets over. Feit is natuurlijk dat de berekening van de belastingen drie jaar geleden ten gronde werd herzien, en dat de aanpassingen alsmaar langer uitbleven. Zo ontstond stilaan een slecht verteerbare spaghetti…

Voortaan gaat het dus om een toegankelijke Java-toepassing op Fujitsu Siemens servers onder Solaris. De toepassing werd modulair herschreven (een soort lasagne, zo u wil), zodat elke wijziging in wetgeving, berekeningswijze enz. snel te integreren is zonder het hele programma te moeten aftasten.

Dit programma, de vrucht van 30 manjaren ontwikkeling, werd grondig getest om de goede werking ervan te garanderen. Louis Collet, de it-baas van de FOD Financiën, is er gerust in, al geeft hij toe dat het nulrisico niet bestaat. In de praktijk is de toepassing getest op 1 miljoen ‘significante’ aangiften van 2006. De testresultaten werden vergeleken met die van de oude toepassing: vergelijkbaarheid in 99 % van de gevallen. Om de toegankelijkheid van de site – vooral in de laatste piekdagen – maximaal te garanderen, zal een functie voor workload balancing beschikbaar zijn. Vermeldenswaard is overigens dat men in Frankrijk een interface aanbiedt die toont of de toepassing vlot toegankelijk is. Een soort ‘Bison Fûté’ voor de belastingaangifte.

De website Tax-on-Web gaat op 15 mei online en blijft tot 2 juli open voor de particulieren (uiterste datum om de aangifte in te dienen) en tot 31 oktober voor de gevolmachtigden.

Nog even terug naar Frankrijk: hier krijgen belastingplichtigen een korting van 20 euro op hun eerste elektronische aangifte. Vorig jaar waren ze met 7,4 miljoen: een stijging met 30 % tegen het jaar ervoor. En in Québec gebruikt al de helft van de belastingplichtigen het internet voor de aangifte. De fiscale administratie bespaart daarmee jaarlijks 5 miljoen (Canadese) dollar.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content