Een jaar geleden verplichtte de Europese Unie al haar lidstaten vanaf midden 2009 een it-systeem te gebruiken voor het beheer en de controle van accijnsplichtige producten. Toen al was duidelijk dat achter dit EMCS-systeem (Excise Movement and Control System) vaart moest worden gezet. Atos Origin had met Xsize een complete, SOA-gesteunde, open en draagbare oplossing uitgewerkt, die zowel functioneel als technisch alle verwachtingen inloste. Bedoeling was het administratief geleidedocument (AGD) te vervangen door een elektronisch platform om het voor de betrokken partijen mogelijk te maken, gegevens via elektronische weg uit te wisselen en op Europese schaal de accijnsnummers te controleren aan de hand van het SEED-systeem. De testlanden zouden aansluiten op 1 april 2009, alle andere landen op 31 december van dit jaar. Die planning bleek echter onhoudbaar, met name omdat de grote landen nog een paar kanttekeningen maakten en de invoering van het systeem werd met twee jaar uitgesteld. Het is overigens ongebruikelijk dat de Commissie – die de ontwikkeling in principe centraal coördineert – van elk land verwacht dat het op basis van gezamenlijke specificaties een eigen nationale toepassing uitwerkt. De ontwikkeling ervan blijkt bovendien veel complexer dan oorspronkelijk gedacht werd.
In de praktijk kunnen de lidstaten kiezen uit drie opties: software kopen die op de markt beschikbaar is, de volledige ontwikkeling uitbesteden aan een it-partner of intern het projectbeheer verzekeren in samenwerking met een externe ontwikkelingspartner.
Zo heeft Luxemburg gekozen voor een grondige herstructurering van zijn douaneoplossing met de integratie van de Xsize-oplossing van Atos Origin op het eigen SAP-platform. “Wij hebben dus gekozen voor een implementatie van A tot Z”, verduidelijkt André Geunens, marketingdirecteur van Atos Origin Belux. Groot-Brittannië twijfelt nog wat de kern moet worden van zijn EMCS-systeem maar heeft wel al aan Atos Origin gevraagd om een SOA-gateway te creëren tussen het toekomstige EMCS-systeem en het CCN (Common Communication Network), de backbone die de elektronische uitwisseling van documenten verzekert.
In België is het EMCS een subproject van het MASP of Multi Annual Strategic Plan (een verlengstuk van het PLDA, wat staat voor Papierloze Douane en Accijnzen). Dit meerjarenplan moet de uitwisselingen voor douane en accijnzen harmoniseren en automatiseren. IBM sleepte het kadercontract in de wacht. Atos Origin biedt de Belgische partijen die actief zijn op het vlak van accijnsplichtige producten (producenten van sigaretten, alcohol en met name olieproducten) een webinterface waarmee ze hun interne systemen kunnen verbinden met het EMCS.
[MH]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier