Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Met een geconsolideerde omzet van 460 miljoen euro is de Tecteo groep een niet te onderschatten speler op de Waalse telecom- en energiemarkt. Met de gsm-licentie slaat het bovendien de brug naar Telenet en Vlaanderen. Tecteo-ceo Stéphane Moreau lacht minzaam: “Er komt nog meer op ons af.”

Eind maart slaagde Stéphane Moreau erin om ‘papa’ Michel Daerden te wippen als burgemeester van Ans om een nieuwe wind te laten waaien in de Luikse voorstad. Sinds 2005 doet hij dat als ceo van Tecteo, eigenaar van de Waalse kabelgigant Voo, dat zijn bekendheid vooral dankt aan de shirtsponsoring van voetbalclub Standard Liège. Eind 2008 nam hij BeTV over en een half jaar later kocht hij WIN over van Belgacom. De 46-jarige Moreau, die ook nog 17 mandaten bekleedt, is een ambitieus man. Volgens Bank Degroof bedraagt de waarde van de Tecteo-groep, die ook nog energiegroep Resa en Tecteo Invest bevat, samen met een participatie van 15% in de Waalse it-groep NRB, liefst 1,8 miljard euro.

Mogelijk een mvno-deal

Stéphane Moreau heeft geleerd van het succes van Telenet. Hij trok dan ook enkele belangrijke ‘Telenetters’ aan, zoals Philippe Lemmens (ex-topman residentële divisie) en Nico Weymaere (vice president networking engineering). Het gezamenlijk bod met Telenet voor de 4de gsm-licentie bevestigt het partenariaat. Tecteo zal echter geen 50% nemen in de joint venture met Telenet die op 6 juni zijn definitief plan op tafel legde. “Hoe groter de participatie, hoe meer je moet investeren”, zegt Moreau. Maar dat Tecteo-Voo snel wil uitpakken met een mobiel aanbod is duidelijk. “Er wordt met alle mobiele operatoren gepraat. We kunnen met een mvno-deal starten, net zoals Telenet met Mobistar.” Moreau laat in het midden of Tecteo een eigen infrastructuur zal uitbouwen, wat uiteraard veel geld kost, maar wil wel het onderste uit de kan halen bij de onderhandelingen met de gsm-operatoren. Zo zullen ze hun verkoopspunten ook open moeten stellen voor de Tecteo-groep. “Een groot netwerk van ‘boutiques’ is immers een forse investering. We hebben er al in Luik, Bergen, Hornu en straks ook in Charleroi.”

De banieren van Voo en Base

Wanneer de Tecteo-groep precies van start zal gaan met gsm-diensten, daarover spreekt Stéphane Moreau zich niet uit. Het zal in elk geval voor een boost zorgen voor de bijna 200 miljoen euro telecominkomsten. In Wallonië is er vandaag bovendien slechts één grote concurrent en dat is Belgacom. Mobistar en Base slagen er amper in om er voet aan de grond te krijgen. Daarom ook kijken ze likkebaardend uit naar een mogelijke samenwerking met Voo. Base heeft zelfs zijn marketingactiviteiten deels op Voo gericht door samen Standard te sponsoren en ook de grote Waalse wielerklassiekers. Toen Philippe Gilbert Luik-Bastenaken-Luik won, zag je enkel de banieren van Voo en Base wapperen. Mobistar heeft anderzijds kwaad bloed gezet bij de Luikenaars door zelf televisiediensten aan te bieden en dus in de turf van de kabelgroep klanten weg te kapen. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Belgacom in aanmerking zal komen voor een samenwerking hoewel Stéphane Moreau (PS) alle deuren open houdt.

Het groot lot

Of de gsm-tarieven van Voo dezelfde worden als die van Base? “Niet noodzakelijk. De markt in Vlaanderen is toch nog anders dan in Wallonië,” vindt Stéphane Moreau. Voor de uitbouw van het netwerk kan hij alvast ook gebruik maken van netwerkintegrator Win dat een groot nationaal mpls-netwerk bezit, met 6.500 connectiepunten. Win, dat 75 werknemers telt, wil zijn 22 miljoen euro omzet in het komende anderhalf jaar met minstens 30 procent optrekken. Daarvoor heeft het ook de nieuwe Publiwin-dienst opgericht die frontaal in de aanval gaat met het Publilink-netwerk van Belgacom. “Het is bijna onmogelijk om vandaag je telecomdiensten aan de gemeenten te verkopen omdat Belgacom er zo vastgebeiteld is.” Publiwin is een volwaardig alternatief en biedt toegang tot de Kruispuntbank, het Nationaal Register, de boekhoudpakketten en elektronisch betaalverkeer (samen met Keyware). Security en ip-telefonie behoren samen met breedbandinternet tot het pakket. “Zelfs Telenet heeft dit aanbod niet,” dixit Stéphane Moreau. De grote clash met Belgacom wordt ongetwijfeld het 100 miljoen euro contract voor de Nationale Loterij, dat vandaag in handen is van Belgacom. In dat contract is ook digital signage voorzien waarbij alle kiosken ook een digitaal scherm krijgen met promotie-acties. Als Tecteo die deal binnenhaalt kan het mogelijk een grotere samenwerking aan met de Nationale Loterij en meteen ook honderden verkoopspunten binnen halen. Die opportuniteit bracht ex-Mobistar topman John Cordier ertoe om bij de opstart ook de Lotto-wielerploeg te sponsoren. Benieuwd of dat verhaal zich herhaalt.

Luc Blyaert

“DE GSM-TARIEVEN VAN TELENET EN VOO KUNNEN VERSCHILLEN.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content