1 Telenet Telenet kroont zich met tiara

Het is de belangrijkste opponent van Belgacom en in Vlaanderen de marktleider in breedbandaansluitingen. Telenet is volgens de Data News lezers en jury dé telecom dienstenleverancier van het jaar. Dat heeft het grotendeels te danken aan ceo Duco Sickinghe die bijna zeven jaar geleden, in de zomer van 2001, de leiding nam van wat toen nog omschreven werd als een ‘kabeloperator’. Hij bouwde Telenet uit tot een volwaardige telecom dienstenleverancier die zich grotendeels op de consumentenmarkt richt met zijn breedband en televisie-aanbod, maar ook nadrukkelijker het professionele segment aanpakt met Telenet Solutions. De overname van Suez-dochter Codenet eind 2003 zorgde voor een boost van bedrijfsklanten. Daardoor kan Telenet tevens oplossingen aanbieden in het hele land. De omzet in het businesssegment nam vorig jaar nog met 11 procent toe tot 87 miljoen euro, bijna een tiende van de totaalomzet van 932 miljoen euro. Dat maakt van Telenet de achtste grootste ict-onderneming van België. Het aantal breedbandaansluitingen piekte naar 800.000, waarvan ruim een derde bestemd was voor het tripleplay-aanbod van internet, telefonie en digitale televisie.

En dank zij de mvno-overeenkomst met Mobistar slaagde Telenet erin om vorig jaar 56.000 gsm-klanten aan te trekken. De opmars van Telenet, dat samen met Belgacom een duopolie creëerde, leidt dit jaar vermoedelijk naar een omzet van 1 miljard euro. De telecom dienstenleverancier met hoofdzetel in Mechelen, heeft wellicht nog een aantal overnames op de agenda om zijn groei verder aan te zwengelen. Zo staat het in Brussel en vooral in Wallonië niet echt sterk en mist het voor de businessafdeling een integrator. Belgacom (Telindus) en KPN (Getronics) gingen eerder wel die weg op. Anderzijds kan Telenet daardoor precies zijn onafhankelijke kaart uitspelen en in zee gaan met die andere integratoren zoals Dimension Data. Begin dit jaar nam het ook de hosting services provider Hostbasket uit Lochristi over voor 5 miljoen euro. Het wordt inmiddels uitkijken naar de impact van een sterker KPN dat met Base en Tele2 en nu ook Getronics een uitgebreid portofolio van diensten kan aanbieden. Bovendien heeft Telenet zoals andere operatoren te kampen met minder inkomsten uit interconnectie en druk op de telefonietarieven. Roerganger Duco Sickinghe zal zijn troepen ongetwijfeld verder onder stoom blijven zetten en Telenet nog nadrukkelijker op de kaart zetten.

2 Belgacom De integratie van vast, mobiel en ict

Belgacom haalde vorig jaar de award binnen, maar moet die kroon nu aan uitdager Telenet laten. De historische operator blijft echter de dominante speler in België en behoudt zeker op het business-segment een ijzersterke greep. De overname van netwerkintegrator Telindus begin 2006 heeft die positie enkel nog versterkt. De fusie van mobiele dochter Proximus met de vastelijndivisie van Belgacom in combinatie met Telindus is echter een werk van lange adem en zou pas dit jaar zijn vruchten moeten afwerpen. De overstap van Michel De Coster (BT) naar de enterprise afdeling zou voor een versnelling moeten zorgen. Belgacom ceo Didier Bellens krijgt bovendien te kampen met toenemende concurrentie van onder andere Telenet en steeds meer van KPN. De defensieve overname van Scarlet Telecom moet die groei proberen af te remmen. Zolang de Belgische overheid meerderheidsaandeelhouder blijft, moet Belgacom zich bovendien niet meteen in het buitenland bewijzen.

3 Mobistar Op zoek naar groter deel van de koek

Mobistar staat in de top drie van de genomineerden en eist daarmee zijn plaats op als één van de belangrijkste telecomoperatoren. De grootste aandeelhouder is France Telecom maar die heeft voor het eerst een niet-Fransman, Benoît Scheen, als ceo uitverkoren. Hij moet vooral de verkoop aanzwengelen want Mobistar blijft de jongste tien jaar op een te stabiel marktaandeel van 30 tot 35 procent dobberen. De telco heeft een sterk imago, scoort meer dan behoorlijk in het bedrijfssegment, maar greep in 2006 naast Telindus zodat het verplicht is om met andere integratoren in zee te gaan. De samenwerking met Telenet begint stilaan zijn vruchten af te werpen en een mogelijk aanbod via de Waalse kabeloperatoren biedt sterke perspectieven. Net zomin als Proximus slaagt Mobistar er voorlopig niet in om België voor breedband 3G-diensten warm te laten lopen. Convergentie van vast en mobiel staat hoog in het vaandel, al was het maar om de vaste lijn van Belgacom eruit te kunnen wippen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content