Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Misschien hebt u het al op een congres of seminarie gezien, een Telepresence-opstelling waarbij de illusie van ’teleportatie’ gewekt wordt. Ook Alcatel-Lucent gelooft in die technologie.

Eind vorig jaar konden enkele honderden bezoekers van de door Fedict georganiseerde eGovernment Conference in Brussel met hun eigen ogen zien hoe astronaut Frank De Winne en de cio van het Witte Huis ‘live’ op het podium ‘geteleporteerd’ werden in pure Star Trek stijl. Het ging om een soort 3D-versie van de bekende Telepresence-technologie waarbij met behulp van meerdere camera’s de illusie van teleportatie gewekt wordt. De technologie kwam in dit geval van het Londense Musion dat in België vertegenwoordigd wordt door het Gentse Finale Events, maar ook op andere seminaries wordt soortgelijke technologie (bijvoorbeeld onder de naam 3D Telepresence) graag als een eyecatcher gebruikt.

Alcatel-Lucent wil nu ‘immersive teletransportation’ gaan aanbieden in het kader van haar ‘network application enablement’ strategie. Dat kondigde Marcus Weldon, global cto bij Alcatel- Lucent, zelf aan tijdens een presentatie op het Alcatel-Lucent Technology Symposium. Al is ’teletransportation’ in dit geval misschien toch een overtrokken term want van enige 3D-illusie of hologram is helemaal geen sprake. In tegenstelling tot Telepresence zijn met de Alcatel-Lucent oplossing niet langer grote, peperdure ruimtes met de nodige equipment nodig om toch tot levensechte videoconferencing te komen. “Met de technologie kunnen tot zes verschillende personen ‘face to face’ praten. Uniek is dat de achtergrond daarbij in real-time verwijderd wordt”, zei Marcus Weldon. Het ‘losmaken’ van de persoon van de achtergrond gebeurt niet bij de endpoints, maar in de cloud. De kwaliteit zou daarbij wel op punt blijven en de conferentie zou natuurlijker overkomen door een gebrek aan storende achtergronden die verschillen bij elke gebruiker. In de grafische interface worden de zes personen vervolgens naast elkaar weergegeven op een neutrale achtergrond. Alcatel-Lucent ziet die technologie als onderdeel van een breder ‘immersive platform’ dat de nadruk legt op een ‘sociale’ gebruikerservaring. Die moet het verschil maken met traditionele videoconferencing. “Voor ons is dit een grote potentiële markt. We richten ons dan ook sterk op deze technologie”, verzekerde Marcus Weldon ons. Vanaf juli zou de ‘immersive teletransportation’-technologie al beschikbaar moeten zijn.

Kristof Van der Stadt

“Voor ons is dit een grote potentiële markt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content