Een jaar geleden stapte de Belgische integrator TenForce in het project LOD2 (linked open data) van de Europese Commissie. De bedoeling was om alle gegevens die op internet gepubliceerd worden op termijn toegankelijk te maken voor het rdf-formaat (resource description framework), zodat ze gebruikt kunnen worden door bedrijven en particulieren. Het project strekt zich uit over vier jaar en brengt partners uit 7 Europese landen bijeen die gespecialiseerd zijn in linked open data technologie, bedoeld om de integratie en de publicatie van gestructureerde gegevens te waarborgen op het web.

In die tijd zei Bastiaan Deblieck, medeoprichter en algemeen directeur van TenForce: “Een internet of data opent enorme mogelijkheden voor onze klanten die bestaan uit privébedrijven en overheidsinstellingen. We zijn van plan om het voortouw te nemen in deze evolutie.”

Ondertussen werd een aantal proefprojecten opgestart, vooral met overheidsorganisaties. Zo ontwikkelde TenForce samen met de Universiteit van Leipzig de scorecard van de Digitale Agenda van Neelie Kroes om statische gegevens te visualiseren en ze naar open data te transformeren. Actoren zoals het Publicatiebureau van de EU doen een beroep op TenForce voor het beheer van hun metadata om ze uiteindelijk te publiceren in de vorm van open data. TenForce sloot ook een partnerschap met Iris uit Louvain-la-Neuve dat gebruik maakt van zijn zeer geavanceerde expertise. En de stad Gent is een van de meest actieve promotors van open data.

Daarnaast organiseerde TenForce in januari, in het kader van het LOD2-consortium, een ontmoeting met Fedict om de overheden te sensibiliseren voor deze nieuwe standaard. Op 20 september organiseert TenForce in Leuven een evenement om het gemeentebestuur en de Provincie te laten kennismaken met open data.

Ook in de tweede helft van september zal het LOD2-consortium de eerste resultaten van zijn onderzoekswerk voorstellen. Een eerste versie van de LOD-stack is al beschikbaar. Deze stack bevat een reeks softwarecomponenten ontwikkeld door particuliere bedrijven en universiteiten die noodzakelijk of nuttig zijn voor de opslag, de publicatie, het beheer, de verrijking en de visualisatie van open data. TenForce verwacht dat in 2012 twee tot vier open data projecten van start zullen gaan en rekent de komende jaren op een nog nauwere integratie van de verschillende componenten. In deze context werft het bedrijf trouwens ingenieurs aan om te werken aan big data, ontologie, metadata, ongestructureerde content, enz.

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content