De testfase vormt een belangrijk onderdeel van het software- ontwikkelingsproces. Steeds meer bedrijven doen daarom voor de evaluatie van nieuwe ontwikkelingen een beroep op een externe partner. Het Leuvense ps_testware is zo’n gespecialiseerd bedrijf. “Software-tester is geen beroep dat je op school leert”, zegt ceo Nadine Pelicaen. “Tester word je per ongeluk.”

Het hoofdkwartier van ps_testware bevindt zich in kasteel De Bunswijk, op de Tiensesteenweg net buiten Leuven. Daarnaast heeft het bedrijf kantoren in Doorn (nabij Utrecht) en in Lezennes (bij Rijsel). Alles samen telt ps_testware vandaag honderd medewerkers. Het bedrijf is sinds 1994 actief als dienstverlener rond software-kwaliteit en software-testing. Klanten zijn grote bedrijven als Delhaize, Belgacom, NMBS, ING en France Télécom. Nadine Pelicaen kwam in het jaar 2000 bij ps_testware terecht. Daarvoor had ze al diverse jobs in de it-sector achter de rug. “Ik ben in 1988 afgestudeerd als licentiate informatica aan de KU Leuven”, vertelt ze. “Ik had op de middelbare school altijd al een brede interesse en was goed in wiskunde. Ik koos voor informatica omdat ik ervan droomde later een speciaal beroep te hebben. Bovendien was ik opgegroeid in Dilbeek en wilde ik graag op kot in Leuven. ”

In haar eerste job kreeg Nadine de functie van software-ontwikkelaar. Ze werkte twee jaar bij Aesthetes in Geel (later overgenomen door Barco Graphics – nvdr ), daarna zes jaar bij Elektrische Nijverheidsinstallaties (ENI), het huidige Fabricom GTI. “Als ontwikkelaar werkte ik er vooral in C en C++. Later werd ik teamleider en werkte ik ook vaak in het buitenland.” Na een jaartje bij Siemens Atea in Herentals stapte Nadine over naar Sony. “Daar kwam ik met de problematiek van software-kwaliteit en software-testing in contact. Ik stond er mee aan de wieg van de afdeling Quality Assurance.” In 1999 ging ze aan de slag als it-manager bij Lant in Leuven. “Daar deed ik ervaring op als manager. Maar de interesse in software-testing bleef. Toen werd het voor mij duidelijk welke richting ik uit zou gaan: ik wilde test manager worden.”

Drie rollen voor een ceo

In 2000 kwam Nadine Pelicaen bij ps_testware terecht. De eerste vier jaar werkte ze er als testmanager en consultant. “In die periode ontwikkelde ik een heel duidelijke visie over hoe ik het bedrijf zou leiden, mocht ik daar de kans toe krijgen”, vertelt ze. Op dat moment stonden drie mannen aan het hoofd van het bedrijf: een ceo, een cfo en een coo. “Dat was wat veel voor een kmo die toen vijftig medewerkers telde. In 2004 hebben de heren zich uit het dagelijkse bestuur van ps_testware teruggetrokken en mij de kans geboden mijn ideeën uit te voeren. Ze zijn wel nog aandeelhouder. En ja, uiteraard is het leuk om te zeggen dat ik in mijn eentje de rol van drie mannen heb overgenomen.”

Sinds 2004 zijn de omzet en het aantal medewerkers van ps_testware verdubbeld. Nadine Pelicaen zorgde voor een interne reorganisatie, hertekende de bedrijfsprocessen en bouwde in Nederland een vestiging uit met dertig medewerkers. Dat succesverhaal hoopt ze nu over te doen met het kantoor in Noord-Frankrijk. “Onze grootste troef is het feit dat we ons in testing hebben gespecialiseerd. We zijn ook geen afdeling van een groter geheel. Daardoor kunnen we volledig objectief onze job doen, omdat er bij een project nooit een link bestaat tussen de ontwikkelaars en de testers. ”

Nieuwe medewerkers aantrekken

De huidige schaarste aan goede it’ers is ook voor ps_testware voelbaar, maar weegt toch iets minder zwaar door dan bij de meer algemene consultancy-bedrijven. “Er is maar een klein kringetje van ondernemingen die zich in software-testing hebben gespecialiseerd. It’ers die bewust voor een job als tester kiezen, kennen ons meestal wel. Maar dat neemt niet weg dat ook wij graag meer mensen zouden aanwerven dan er vandaag op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn. ” Concreet tracht ps_testware een mix van junior testers en ervaren projectcoördinators aan te trekken. Het zijn trouwens meestal de eigen consultants die nieuwe medewerkers aanbrengen. “Een opleiding software-tester bestaat tot nader order niet. Dat aspect maakt het dan weer wat moeilijker om interesse op te wekken voor ons vak. Voorlopig komen de meeste mensen nog altijd per ongeluk in de job van software-tester terecht. Alleen wanneer ze het leuk vinden, gaan ze er verder in. Bij mij was dat niet anders.”

Het is vandaag niet langer uitzonderlijk om een vrouw aan te treffen aan het hoofd van een informaticabedrijf. Toch blijven vrouwen in het algemeen ondervertegenwoordigd in de sector. “In software-testing valt dat nogal mee”, vindt Nadine Pelicaen. Misschien is dat wel omdat een goede tester kwaliteiten bezit waar volgens de gangbare clichés een vrouwelijk randje aan zit. Testers zijn it’ers met een hoge graad van nieuwsgierigheid, ze moeten erg kritisch zijn en zich kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden. “Toch wil ik vrouwen daarom niet voortrekken. Ik wil gewoon de beste testers. Het maakt daarbij niet uit of ze man of vrouw zijn. ” Bovendien maakt ps_testware er een punt van om niet alleen mensen met een it-achtergrond aan te trekken. “Om puur functionele testen te kunnen uitvoeren, moet je eigenlijk niet over een diploma informatica beschikken. ” Een goede tester is iemand die systematisch en gestructureerd kan werken. Die eigenschappen zijn in wezen belangrijker dan doorgedreven technische kennis.

Bendeleider

“We proberen ons zo goed als dat kan open minded op te stellen. ” Daarom gaat ps_testware niet per se op zoek naar de stereotiepe consultant, die de juiste diploma’s kan voorleggen en het perfecte – voorspelbare – jobparcours heeft afgelegd. “Zulke consultants hebben uiteraard hun waarde, maar wij willen graag ook een kans geven aan mensen die op het eerste gezicht net buiten het klassieke kader vallen. ” Het blijkt eveneens een manier om met de schaarste op de arbeidsmarkt om te gaan. “We vissen niet alleen in de traditionele vijver. Wij maken het aanbod waaruit we kunnen kiezen bewust een stuk breder. ” Ook die aanpak past bij de bedrijfscultuur van ps_testware. “We blijven een echte kmo, met een overzichtelijke structuur. Medewerkers zijn geen nummers. Er is hier een band tussen de collega’s, wat in veel grote bedrijven niet kan. Ik las ooit een interview met Marc Stordiau, de voormalige ceo van baggerbedrijf Deme, waarin hij zichzelf als een bendeleider omschreef. Dat gevoel heb ik bij ps_testware ook.” z

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content