Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Telecom en it integreren is één zaak; dat in de chemiesector doen nog een andere. Guido Wils van Ineos, de derde grootste chemiespeler ter wereld, weet er alles van: “Voor ons nieuwe telecommunicatienetwerk moeten we wel teruggrijpen naar de oude MPT-technologie in plaats van het nieuwere Tetra.”

Tetra (kort voor Terrestrial Trunked Radio) is een digitale telecommunicatiestandaard die vooral gebruikt wordt door politie, veiligheidsdiensten en transportbedrijven. Het is zowat de opvolger van de oudere, analoge standaard voor radiocommunicatie MPT . Wanneer zoals bij Ineos het oude Motorola Startsite trunking systeem dringend aan vervanging toe is, zou je dus verwachten dat gekozen wordt voor Tetra. Toch koos Guido Wils, telecomspecialist bij Ineos, uitdrukkelijk voor een oplossing op basis van de ‘oude’ standaard. Wils legt uit: “We hebben twee jaar lang onderzocht of en hoe we Tetra konden implementeren. Voor ons leek dat aanvankelijk ook de meeste integratiemogelijkheden te bieden. Toch hebben we de Tetrapiste moeten verlaten, omdat we geen handsets konden vinden. En dat heeft alles te maken met de ATEX-omgeving.” Met ATEX – kort voor Atmosphère Explosible – doelt Wils op twee Europese richtlijnen die sinds juli 2006 van kracht zijn. Die richtlijnen verplichten bedrijven waar explosiegevaar heerst om bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en onder meer alleen apparatuur te gebruiken die een expliciete ATEX-certificering dragen. “Precies dat laatste is het heikele punt”, zegt Wils. “Er blijkt vandaag maar één leverancier te zijn van ATEX certified handsets en dat is het Italiaanse OTE. En dan nog: de OTE-toestellen zijn enkel gecertificeerd voor ‘gas’, terwijl wij volgens de wet toestellen met een gas- én stofcertificering moeten kopen. Motorola beweert nu dat het zo’n toestellen gaat uitbrengen, maar eigenlijk zeggen ze dat al drie jaar.”

Tetra nog wat prematuur

Ineos heeft wel uitgebreide testen met de toestellen van OTE gedaan, maar de resultaten waren volgens Wils niet bepaald positief: “Uit onze testen bleek dat de kwaliteit zeker niet superieur was, met name als we ook nog telefonische gesprekken wensten te voeren over die handset. En wachten op de introductie van nieuwe toestellen, was helaas geen optie meer omdat de nood met name vanuit de productieafdeling groot was.” Het huidige systeem bij Ineos is al twaalf jaar oud, en kampt onder meer met dekkings- en saturatieproblemen (een tekort aan beschikbare kanalen). Maar Wils stelt ook openlijk de vraag of de Tetra-technologie wel matuur genoeg is voor implementatie in een sector waar veiligheid en betrouwbaarheid voorop staan. “Wij vangen toch regelmatig berichten op dat er weleens foutieve oproepen in Tetra sluipen. Wij gaan geen mensenlevens op het spel zetten. Als je kiest voor een radiosysteem, kies dan voor een dat zijn sporen al verdiend heeft. Voor ons nieuwe MPT-radiocommunicatienetwerk hebben we uiteindelijk gekozen om met Entropia in zee te gaan”, zegt Wils. “De dekkings- en saturatieproblemen worden opgelost, en onze testers waren het er unaniem over eens dat de kwaliteit beter is dan ons huidige systeem én beter dan tetra. Een voordeel is ook dat we nu gaan ‘interfacen’ met de scheepvaart. Omdat we ondertussen ondervonden hebben dat het gebruik van radio’s wel werkt, maar dat een toestel al eens in de Schelde valt of per ongeluk aan boord van een uitvarend schip blijft”, legt Wils verder uit. Ineos kreeg van het BIPT een eigen vhf-frequentie toegewezen waarop de schipper maar hoeft af te stemmen. “Maar nog belangrijker is dat we de meldingen van het radiosysteem ook koppelen aan ons Mobicall-netwerk dat voor een onmiddellijke afhandeling en verwerking van noodoproepen zorgt. Ook zullen we de MPT-infrastructuur koppelen aan onze telefooncentrales.” In het eerste kwartaal van 2008 zal Entropia aan de implementatie beginnen. Al is het nog even afwachten of dat voor het hele fabrieksterrein zal zijn – Ineos levert namelijk ook zelf ict-services aan de andere bedrijven op hun terrein. Het radiosysteem bestond er vroeger hoofdzakelijk uit drie eilandjes en het blijkt toch moeilijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. “Geen technische discussies, maar financiële”, zegt Wils daarover die toch één minpunt aan hun nieuwe systeem aanhaalt. “MPT kan geen full duplex aan, terwijl Tetra dat wel kan.” En zo blijft de deur toch nog op een kier staan…

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content