Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Nog nooit heeft de cio in zo’n sterke positie gestaan, maar het wordt nu wel tijd dat diezelfde cio ook voor inkomsten gaat zorgen. Gartner heeft zes verschillende persoonlijkheden ontdekt van de ‘money-making cio’.

“De chief information officer komt in een bijzonder sterke positie te staan. Nog nooit zijn zoveel bedrijfsleiders ervan overtuigd geweest dat ict in de komende tien jaar erg veel zal opleveren voor de business.” Dat vertelde Gartner-ceo Gene Hall tijdens de jongste Gartner IT Expo in Cannes. Daar noteerde men een recordopkomst van meer dan 3.100 toehoorders, waarvan 1.500 cio’s. Gene Hall benadrukte dat de jongste drie jaar binnen de it-afdeling vooral op kosten bespaard werd, maar dat de ceo nu duidelijk naar de cio kijkt om nieuwe oplossingen aan te brengen. “Er zijn amper nog bedrijven die niet afhankelijk zijn van technologie.” Als boutade stelde Gartner dat “informatie de olie van de 21ste eeuw wordt.”

Terry Kline, de nieuwe cio van General Motors, legde zijn it-afdeling op om zich niet te langer toe te leggen op “banale technologie” zoals virtualisatie, Windows 7 of voice over ip, maar zich wel af te vragen “hoe de it-afdeling er kan voor zorgen dat General Motors meer auto’s verkoopt.” En dat betekent dat er voortaan sprake is van de ‘money-making cio’. Gartner vice president Ken McGee onderscheidt zes verschillende persoonlijkheden.

“What do they bring to the party?”, daarop zullen ze beoordeeld worden, denkt Ken McGee. En Gartner gaat er behoorlijk ver in. Volgens senior vice president Peter Sondergaard zullen nieuwe global cio’s tegen 2015 al afgerekend worden op de omzet van het bedrijf en zal hun bonus afhangen van de toenemende inkomsten. “Je moet hen een groter gevoel van verantwoordelijkheid geven en de enige manier om dat te doen is door in hun geldbuidel te zitten. Je moet ze verplichten om de business te volgen.”

Het goede nieuws is dat de cio opnieuw meer budget krijgt. Gartner verwacht dat de it-budgetten de komende jaren telkens met 3 tot 4 procent omhoog zullen gaan. Er zal vooral meer geïnvesteerd worden in it-diensten. Software, hardware en telecomuitgaven blijven zo goed als stabiel. Maar niet in alle sectoren is het rozengeur en maneschijn. In het onderwijs verwacht Gartner zelfs een negatieve trend. En ook de overheidsector krijgt te maken met besparingsmaatregelen. De komende jaren zullen die budgetten amper toenemen. Dé grote spelers worden de energiemaatschappijen die met smart grids en netwerkinginfrastructuur voor enorme uitdagingen staan. “Ze zijn er nu uit wie de boel moet leiden. Er was lange tijd spanning tussen de cio en de meer technische chief technology officer. Die strijd is nu gestreden,” vertelt Gartner vice president Stephen Prentice. Maar algemeen zal de cio toch nog steeds met bijzonder sterke argumenten moeten uitpakken om zijn budget te verdedigen. “Het is niet echt de tijd om met softe argumenten uit te pakken,” aldus ceo Gene Hall.#

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content