JANUARI 2009

Het jaar begint met een knal als Satyam-oprichter en -chairman Ramalinga Raju een gigantisch boekhoudschandaal toegeeft: het begin van het einde voor het Indiase bedrijf. Tech Mahin-dra zal het later overnemen.

JANUARI 2009

De ‘big bankenbang’ in het najaar van 2008 doet ING bank besluiten alle it-contracten tegen het licht te houden om te besparen. KBC zet het aangekondigde ict-investeringsprogramma van 600 miljoen euro stop.

FEBRUARI 2009

“Grootste Proximus-panne in 15 jaar”, kopt Data News. Bijna zes uur lang ligt het mobiele netwerk van Proximus plat door een overload in het platform van leverancier Nokia Siemens Networks.

FEBRUARI 2009

Weg met de gsm-opladersoep, zo beslissen de GSM Association en 17 grote telecomspelers. In een intentieverklaring wordt een micro-usb wordt als mogelijke nieuwe standaard voor opladers aangeduid.

MAART 2009

Elio Di Rupo opent in Bergen de ‘Digital Innovation Valley’. Daarvoor heeft hij Google en Microsoft gestrikt, naast de incubator Virtualis. Het is ook een binnenkomertje voor Bergen dat zich kandidaat stelt als Europese cultuurstad in 2015 onder de noemer ‘Technology meets culture’.

MAART 2009

De Conficker-worm veroorzaakt een ‘Y2K’-achtige paniek. In de code staat dat hij op 1 april op grote schaal contact zal zoeken met sites, op zoek naar nieuwe malware of instructies. Een aprilgrap? In ieder geval gebeurt er niets.

APRIL 2009

Oracle legt zowat 7,4 miljard dollar op tafel voor Sun Microsystems, net iets meer dan wat IBM voor het bedrijf veil had. De speculaties over Larry Ellisons plannen met Java, MySQL en de hardwarepoot kunnen beginnen.

APRIL 2009

Met een knipoog van Marylin Monroe krijgt Alain Wirtz, ceo van het Belgische Zetes, de prestigieuze titel ‘ICT Personality of the Year’ opgespeld. Ook 12 bedrijven mogen dankzij hun Data News Award For Excellence nog eens proeven van de zoete smaak van succes.

MEI 2009

De Europese Commissie bestraft Intel met een recordboete van een miljard euro wegens jarenlang misbruik van z’n concurrentiepositie. In eigen land krijgt Proximus om dezelfde reden een muilpeer van 66,3 miljoen euro van de Raad voor Mededinging.

JUNI 2009

PhoneHouse en Hotgsm.be zijn de eerste bedrijven die zich in het juridische vacuüm rond de koppelverkoop storten. De grote namen (waaronder Telenet) volgen in het najaar.

Doodsklokken over het Canadese telecombedrijf Nortel. Het zinkende schip wordt geliquideerd en in stukken verkocht. ‘Entereuh!’ galmt het door de gangen van onder meer Avaya en Ericsson.

JULI 2009

Het concept ‘zomerkoopje’ lijkt te zijn overgewaaid naar de it-wereld. EMC koopt Data Domain, zij het wel na een pittige biedstrijd met NetApp, Software AG ziet wat in IDS Scheer en IBM duikt in bed met SPSS.

AUGUSTUS 2009

Panne nummer elfendertig in het datacenter van Scarlet: na heel wat stroomproblemen in de vorige maanden duikt nu een configuratiefout op tussen het Scarlet-netwerk en dat van een klant. “You get what you pay for”, aldus de datacenterdirecteur van… Belgacom.

SEPTEMBER 2009

Het Belgische Computer Emergency Response Team (CERT), ’s lands internetpompiers zeg maar, moet tegen 1 januari 2010 operationeel zijn, zo raakt bekend. Fedict en Belnet moeten het opzetten van zo’n team in goede banen leiden.

SEPTEMBER 2009

Ross Perot stuurt zijn zonen uit. Pc-bouwer Dell legt 3,9 miljard dollar op tafel voor ‘zijn’ Perot Systems. Dat nadat HP een jaar eerder EDS overnam, oorspronkelijk ook een geesteskind van Perot.

OKTOBER 2009

‘Weg met Windows Vista én XP, leve Windows 7’, zo mag Microsoft luidop beweren nu het nieuwe besturingssysteem in de winkelrekken ligt. Justitie houdt het op ‘leve Microsoft’ als het van open source weer overstapt naar de Microsoft-producten.

OKTOBER 2009

Een opmerkelijk slachtoffer van de crisis: datacenterspecialist Erudict. Het bedrijf doet de boeken toe en wordt kort daarna overgenomen door Data Flow. Dat is zelf eerder op het jaar overgegaan in handen van het Franse Ausy.

NOVEMBER 2009

Christiaan De Backer navigeert zich naar de titel ‘CIO of the Year’. Luc Pluys (Van Genechten Packaging) en Rudi Van De Velde (UZ Brussel) mogen juichen als ICT Managers of the Year.

DECEMBER 2009

Het Mechelse betaaltechnologiebedrijf Clear2Pay doet wat weinig it-bedrijven het voorbije jaar presteerden: een bom geld ophalen. Liefst 50 miljoen euro pompt het Amerikaanse Aquiline in het bedrijf.

Partner Content