Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Op één februari schiet ‘Mobile Vikings’ officieel uit de startblokken. De nieuwe mobiele operator biedt gratis internet tot 1 gigabyte, gesprekstarieven aan 0,24 euro per minuut, en 1000 gratis sms’jes per herlaadbeurt van 15 euro.

Niet toevallig zit de Hasseltse ontwikkelaar City Live achter het project. De Limburgers bouwden in het verleden een mobiel platform met een rist toepassingen, maar konden die niet in de markt zetten door de veel te hoge datatarieven die de traditionele telecomoperatoren aanrekenen.

Bedoeling van ‘Mobile Vikings’ is om de gebruiker kennis te laten maken met mobiel internet (en dan vooral met de applicaties van City Live), zonder dat hij zich voortdurend zorgen hoeft te maken over een fors oplopende datafactuur. Het is de eerste keer dat een ‘mobile virtual network operator’ (MVNO) met een dergelijk concept uitpakt in ons land.

Commissies op transacties

In een eerste fase wil Mobile Vikings gratis mobiele internettoegang bieden, gekoppeld aan interessante tarieven voor gsm en sms. Per herlaadbeurt van 15 euro krijg je naast 1 gigabyte data ook duizend gratis sms’jes, en bel je aan een tarief van 0,24 euro per minuut. De volumebeperking van 1 gigabyte zou volgens City-Live ceo Frank Bekkers moeten volstaan voor de gemiddelde surfer.

Om de kosten te dekken, wil de nieuwe MVNO niet zozeer inkomsten halen uit reclame, maar vooral uit commissies op transacties, het model van eBay of het Amerikaanse OpenTable. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘Blyk’, de Finse MVNO die in ruil voor gratis belwaarde en gratis sms’jes commerciële boodschappen doorstuurt naar gsm’s.

Om één en ander mogelijk te maken, zal Mobile Vikings ook de ‘LifeLine’-toepassing in de markt proberen te zetten, een dienst à la Facebook waarmee je in contact kan blijven met vrienden en familie, maar waarop je ook ‘location based’-diensten kan ontvangen of aanbiedingen van commerciële partners kan krijgen.

Frank Bekkers vertelde aan onze collega’s van Trends dat het hele bedrijfsmodel uitgaat van vrijwillige instemming om dergelijke diensten te ontvangen, contacten te leggen of aanbiedingen te krijgen. “Stel je voor dat de slager om de hoek ’s avonds nog gemalen biefstuk over heeft en die via ons platform wil verkopen met een fikse korting aan mensen uit de buurt. Voor zulke diensten kan je dus bij ons terecht. Wij rekenen dan een commissie aan.” Bekkers denkt daarbij aan een percentage van 5 tot 10 procent. Ter vergelijking: eBay rekent plaatsingskosten aan tussen 0,05 en 3 euro, en daarnaast een commissie die schommelt tussen de 2 en de 5 procent, afhankelijk van de verkoopsprijs.

Of dit concept ook daadwerkelijk gaat werken, moet nog worden nagegaan. “Vanaf 1 maart start een proefproject met 2000 gebruikers in het Leuvense”, zegt Bekkers nog aan Trends. “Dan zullen we meteen met de realiteit geconfronteerd worden.”

Datacapaciteit

Op termijn moet de nieuwe MVNO datacapaciteit inkopen bij één van de drie grote mobiele operatoren. Die onderhandelingen verlopen moeizaam en zijn wanneer we dit schrijven nog niet afgerond, want Belgacom, Mobistar en Base staan niet te springen om medewerking te verlenen aan een project waarmee ze zichzelf benadelen.

Wat wel vaststaat, is dat City Live in zee gaat met de Leuvense fixed/mobile aanbieder United Telecom uit Holsbeek voor ondersteunende diensten zoals activatie, facturatie en budgetcontrole. Het bedrijf van Carlo Vandekerkhof maakt daartoe gebruik van een Artilium-serviceplatform. Het Brugs-Britse Artilium is op zijn beurt dan weer gelinkt aan Base. Los van het redelijk unieke businessconcept, is ook de manier om lid te worden van het clubje ‘Mobile Vikings’ vrij origineel. Net zoals Tupperware mikt Mobile Vikings in de eerste plaats op een viraal effect. De initiatiefnemers vertrouwen op hun netwerk van bloggers en bevriende internauten om de klus te klaren. Mond-tot-mondreclame vertaald naar het internet. Om de toeloop te kanaliseren, kan je in de aanvangsfase slechts lid worden (en dus van de diensten van de MVNO gebruik maken) via een ‘invitation only’ registratie. Een uitnodiging kan je krijgen door een code te vragen op de Facebook-pagina van Mobile Vikings. “Schrijf op de wall dat je een code nodig hebt, en probeer origineel te zijn”, klinkt het op de site van de Vikings, “zodat leden van de groep die nog codes over hebben, je verzoek inwilligen en je een code toesturen.” Tot besluit nog enkele kanttekeningen. Echt gratis kan je het aanbod van Mobile Vikings natuurlijk niet noemen, want uiteindelijk is het de bedoeling dat je elke maand voor 15 euro gaat herladen. Het tariefplan lijkt ook vooral interessant voor jonge mensen, die weinig bellen en veel sms’jes versturen. En hoe snel zal het mobiele internet zijn? Als de Hasselaars samenwerken met United Telecom (en dus eigenlijk ook met Base), kunnen ze maximaal het redelijk trage Edge aanbieden, en dus geen 3G.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content