In een gecentraliseerde en geconsolideerde ict-omgeving neemt het belang van het netwerk toe. In plaats van te investeren in meer bandbreedte, koos Total Petrochemicals ervoor zijn wan te optimaliseren met appliances van Riverbed.

Total Petrochemicals groepeert de petrochemische activiteiten van Total. Het bedrijf produceert chemische basisproducten, zoals polyethyleen, polypropyleen en polystyreen. Zowat 2.300 van de 6.250 medewerkers zijn actief in België. In Feluy en Antwerpen heeft Total Petrochemicals twee van zijn grootste Europese productievestigingen. Total Petrochemicals ondersteunt zijn wereldwijde activiteiten via een gecentraliseerde it-afdeling met tachtig medewerkers. De infrastructuur is georganiseerd vanuit twee redundante datacenters in Brussel. In die gecentraliseerde aanpak speelt het wan een fundamentele rol. Via dat netwerk zijn toepassingen en data beschikbaar voor de medewerkers van het bedrijf. Om het bestaande wan te optimaliseren rekende Total Petrochemicals op Belgacom voor de implementatie van Riverbed appliances.

Onder leiding van it-manager Paul Baldewyns rolt Total Petrochemicals verspreid over een aantal jaren een heuse it-transformatie uit. Eén van de stappen die al zijn genomen, bestond uit de consolidatie en virtualisatie van de Unix- en Windows-omgevingen. Dat zorgde echter voor een zware belasting van het wan. “Een aanpassing was nodig”, zegt Paul Baldewyns. “We hadden nood aan meer capaciteit en betere responstijden.” In plaats van de capaciteit van het netwerk te verhogen, opteerde Total Petrochemicals ervoor het bestaande netwerk te optimaliseren. Het bedrijf bedacht een oplossing rond wan optimization, op basis van Riverbed Steelhead appliances.

Optimaal rendement

De consolidatie en virtualisatie van de Windows-omgeving bezorgde Total Petrochemicals een belangrijke kostenreductie. Het bedrijf zag zijn serverpark krimpen met factor vijf. Dat zorgde voor een besparing van dertig procent ten opzichte van de traditionele vervanging van de servers. Tegelijk laten de Riverbed appliances toe dat Total Petrochemicals optimaal gebruik blijft maken van de bestaande netwerkbandbreedte. “Via de optimalisering van het wan hebben we een dure investering in de verhoging van de netwerkcapaciteit vermeden”, aldus nog Paul Baldewyns. “Zo laten we het bestaande netwerk optimaal renderen. Tegelijk hebben we de dienstverlening naar een hoger niveau gebracht.”

Dries Van Damme

“Via de optimalisering van het wan hebben we een dure investering in de verhoging van de netwerkcapaciteit vermeden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content