DrayTek VigorPro 5500 UTM Gateway

De Taiwanese fabrikant DrayTek maakt al jarenlang allerlei communicatie- en netwerkproducten en wordt ook al jaren bij ons geïmporteerd. En ofschoon de producten van DrayTek zoals wij die getest hebben van goede kwaliteit blijken en goede prestaties neerzetten, kunnen we niet zeggen dat het een heel erg bekend merk is in onze contreien. Toch niet in vergelijking met Amerikaanse fabrikanten zoals Linksys of NetGear. Wellicht heeft dat ook wat te maken met de prijs. Echt goedkoop is Draytek niet. Deze VigorPro 5500 UTM Gateway heeft de omvang van een 16-poorten netwerkswitch en zit in een grijze metalen kast die qua breedte groot genoeg is om in een 19-inchrek gemonteerd te worden en één rekeenheid hoog, maar nogal ondiep is. Daardoor is het toestel zeker klein genoeg om ook op een tafel of kast gezet te worden, maar helaas zorgen de ingebouwde ventilatoren voor redelijk wat herrie. Te veel om dit toestel in een kantoor te zetten, maar niet zoveel als we van andere 19-inchtoestellen gewend zijn. Het 5500 model biedt vier lan-poorten met een vijfde lan/monitor-poort en twee wan-poorten die u kunt instellen voor fail-safe (faalovername in goed Nederlands) of lastenverdeling met percentages en werkingstrappen en desgewenst op protocolbasis.

Beheer en beveiliging

Zoals bij alle UTM’s beheert u het toestel via een webinterface. Die heeft aan de linkerkant een hoofdmenu dat erg praktisch onderverdeeld is in duidelijke rubrieken zoals WAN, LAN, NAT voor de routerfunctionaliteit en dan Firewall, Objects Setting (onder meer definities voor objecten en groepen van ip-adressen, diensten en sleutelwoorden), Anti-intrusion, Anti-virus en Anti-spam voor de beveiliging. Tenslotte nog Bandwidth Management (bandbreedtebeheer), Applications, VPN and Remote Access (toegang op afstand), Certificate Management (certificatenbeheer), System Maintenance (systeemonderhoud) en Diagnostics. De onderverdeling in duidelijke en vertrouwde beveiligingscategorieën maakt het beheer daarvan erg eenvoudig.

Praktijk

Deze VigorPro 5500 UTM Gateway biedt meer dan voldoende functionaliteit en een prettig en intuïtief werkend beheer. Qua prijs valt het mee, al is het toestel toch niet echt goedkoop.

SonicWall TZ190 Wireless

De TZ190 Wireless is een UTM-appliance die tegelijk als draadloze breedbandrouter fungeert. Qua capaciteit is ie bedoeld voor een niveau hoger dan de instapmodellen. Zo heeft dit toestel acht netwerkpoorten in plaats van de gebruikelijke vier. Er is een poort met opschrift OPT die u kunt configureren zoals u wilt: een tweede wan-poort met lastenverdeling of voor uitval van de eerste, een negende lan-poort of een dmz-poort. Daarnaast ondersteunt het toestel draadloze lan’s tot 54 Mbit/s (IEEE 802.11g) en kunt u ook internetten via WWAN (Wireless Wide Area Network, zoals met umts, wimax of gsm) als u daarvoor tenminste een WWAN pc-kaart in de zijkant van het toestel steekt. Het vooraanzicht van het toestel toont alleen statuslichtjes, alle aansluitingen zitten achteraan. De kast is van grijs metaal.

Beheer en beveiliging

De webinterface van de TZ190 heeft een vrij eenvoudige indeling met links een hoofdmenu met uitklapbare menurubrieken: System (alle systeeminstellingen), Network (alle netwerkinstellingen), WWAN (gsm-, wimax- of umts-configuratie, vereist PC-Card), Wireless (instellingen wlan-gedeelte), SonicPoint (andere SonicWall AP’s kunt u hiermee beheren), Firewall (de basisbeveiligingsinstellingen), Voip (instellingen voor netwerkspraakverkeer via SIP of H. 323), Vpn, Users (voor individuele gebruikers en groepen maar ook gasten), Security Service (beveiligingsdiensten: inhoudsfilter, antivirus, antiparasiet, inbraakpreventie, e-mailfilter en RBL-filter [zwartelijstservers]) en dan nog menurubrieken voor journaals, wizards en hulp. De systeeminstellingen bevatten een optie om netwerkpakketten te capteren voor foutenanalyse en probleemopsporing. De WWAN-aansluiting kan uw primaire internettoegang zijn, of uw noodtoegang (als uw normale breedbandverbinding uitvalt) – dat kunt u zelf instellen. De installatiewizard helpt u daar trouwens bij. Alle beveiligingsinstellingen staan u toe om aparte instellingen op te geven voor het bedrade, het draadloze of het WWAN-netwerk en uiteraard ook per gebruiker of gebruikersgroep of voor bepaalde protocols of diensten. U kunt beveiligingsinstellingen daarnaast laten gelden voor bepaalde tijdstippen.

Praktijk

SonicWall levert ook met deze kleinere UTM-appliance annex draadloze breedbandrouter een toestel met een uitgebreide functionaliteit dat prima werkt, gebruiksvriendelijk beheerd kan worden en een aantrekkelijke prijs heeft.

Conclusie

Van dit duo UTM-appliances voor kleinere bedrijven verdient de Draytek VigorPro 5500 UTM Gateway onze voorkeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content