Begin april stelde Unit4 in Amsterdam de erp-oplossing Business World On voor, een suite die volledig via een mobiele app toegankelijk is in de cloud. Tijdens Unit4 Connect lichtte het bedrijf zijn toekomstvisie toe. Het klantenevenement vormde tegelijk het laatste grote publieke optreden van ceo Jose Duarte.

Gebruikers van de software kregen tijdens Unit4 Connect meer zicht op de roadmap van de leverancier. Unit4 heeft Nederlandse roots, vandaar wellicht de keuze om – naast het jaarlijkse klantenevenement in de Verenigde Staten – de Europese versie van Unit4 Connect in Amsterdam te organiseren. Ruim duizend bezoekers zakten voor het tweedaagse event naar Nederland af, onder hen ook heel wat Belgische klanten van het bedrijf. Het succes van de Unit4 Connect is een goede graadmeter voor de weg die de leverancier de voorbije jaren heeft afgelegd.

“We willen graag meer weten over wat Unit4 bij ons in de nabije toekomst mogelijk kan maken”, horen we bij Peggy Van Daele en Jan Meeusen, finance manager en data manager bij Schoenen Torfs. Het familiebedrijf bouwde naast zijn winkelnetwerk de voorbije jaren een webshop uit. Unit4 Business World staat daarbij in voor de ondersteuning van de financiële processen. Rik Audenaert, cfo bij VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), rekent bij Unit4 vooral op flexibiliteit. “We zijn in volle voorbereiding van een interne reorganisatie”, klinkt het. “De klassieke structuur met afdelingen en onderzoeksgroepen vervangen we door een organisatie die bestaat uit clusters, opgebouwd rond thematische onderzoeksdomeinen.” Unit4 Business World moet die wijzigingen mee ondersteunen.

PRIMEUR

Unit4 speelde tijdens Connect op de verwachtingen van de bezoekers in met een reeks aankondigingen. De belangrijkste was het nieuws rond Unit4 Business World On, naast kleinere, sectorspecifieke oplossingen als Professional Services Automation en Student Management. Business World On is gericht op de ondersteuning van processen rond backoffice en frontoffice bij professional services, onderwijs, non-profitorganisaties en overheidsinstellingen. Business World On zet daarbij in op automatisering, waardoor medewerkers tijd vrijmaken voor de activiteiten waarmee ze het verschil maken. En dat verschil zit volgens Unit4 voor een stuk ook in de manier waarop de gebruiker met de applicatie aan de slag gaat. Unit4 claimt Business World On immers als de eerste volledige erp-suite in de cloud die via een mobiele app toegankelijk is. De release van Business World On vormt een belangrijk nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Unit4. Het bedrijf is op relatief korte tijd uitgegroeid tot een internationale speler in de erp-markt. Toch gaat de historiek van Unit4 terug tot 1980, toen het bedrijf in het Nederlandse Sliedrecht met de ontwikkeling en verkoop van bedrijfssoftware van start ging. De grote groei vond vooral de voorbije vijftien jaar plaats en is voornamelijk het gevolg van acquisities. De overnames van Agresso (Noorwegen), Coda (VK) en delen van IBS (Zweden) waren in dat verband cruciaal. Maar er waren ook kleinere aankopen, zoals de acquisitie van C-Logic uit Brugge. Volgens cijfers van IDC is Unit4 vandaag op de zesde speler in de erp-markt voor middelgrote bedrijven. Unit4 telt intussen ruim vierduizend medewerkers en realiseert een omzet van 500 miljoen euro. Belgische referenties zijn bedrijven als Gimv, de Liberale Mutualiteiten, het Gemeenschapsonderwijs, Havenbedrijf Gent en Armonea.

NIEUWE CEO

“Met de release van Business World On bevrijden we onze klanten van repetitieve taken”, klonk het in Amsterdam tijdens de presentatie van Jose Duarte. “Zo komt er tijd vrij voor de zaken die echt belangrijk zijn binnen een bedrijf : mensen in staat stellen om de beste service te verlenen aan hun klanten.” Voor Jose Duarte was Unit4 Connect min of meer zijn laatste publieke optreden als ceo van het bedrijf. Een goede week na het evenement kwam het bericht dat Stephan Sieber, hoofd van de verkoopafdeling, was aangeduid als opvolger van Duarte. Naar verluidt zou Duarte plannen hebben buiten de sector van de bedrijfssector. Opvallend detail : na Duarte staat met Sieber opnieuw een ceo aan het hoofd van Unit4 die een groot deel van zijn carrière bij SAP werkte.

Dries Van Damme

Partner Content