Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

VAL-I-PAC, de erkende organisatie voor het beheer van industrieel verpakkingsafval, start met een cloudproject voor de ontwikkeling van een van haar belangrijkste applicaties. Haar ict-manager, Bart Rogiers, is van mening dat “over 2 jaar, twee derde van onze applicaties in cloud zal draaien.”

De opdracht van de vzw VAL-I-PAC bestaat erin om de overheid het bewijs te leveren dat een bepaald percentage van de industriële verpakkingen die haar leden (de verpakkingsverantwoordelijken) op de Belgische markt brengen, gerecycleerd wordt (80%) of nuttig gebruikt wordt (85 %) zodra ze afval geworden zijn. Verpakkingsafval wordt efficiënter gerecycleerd als het aan de bron goed gesorteerd wordt. Daarom ondersteunt VAL-I-PAC de ondernemingen die inspanningen leveren om hun verpakkingsafval te sorteren, ook financieel.

Vijf jaar geleden heeft de firma haar fysiek platform ondergebracht bij ACA IT-Solutions, dat de testomgeving en de productieomgeving hostte, ofwel ongeveer 3 servers, op 2 sites. “In juli van dit jaar liep het supportcontract voor de machines af. We hadden de infrastructuur wel kunnen vernieuwen, maar ACA IT-Solutions stelde ons de cloudoplossing voor. Een technologie die ik al enkele jaren volg en waarin ik sterk geloof”, legt Bart Rogiers uit. En Ronny Ruyters, ceo van ACA IT-Solutions, voegt er nog aan toe: “Wij gebruiken de cloud reeds intern en hadden dus ervaring met dit type oplossing.”

Sinds enkele weken draait een applicatie die nog in ontwikkeling is, in de cloud van de it-partner. Met als grote voordelen een hoge evolutiviteit (bij de start is de applicatie klein en vereist ze niet veel cpu of schijfruimte, maar mettertijd neemt dat toe) en een extreme flexibiliteit, terwijl de kostprijs beter voorspeld kan worden. Bart Rogiers is ook blij met de stabiliteit van het platform. Bovendien is de veiligheid even groot als met een hosting intern of bij een host, stelt VAL-I-PAC.

Als de hosting van de applicatie in de cloud, die momenteel nog getest wordt, bevredigend is, – en zowel Bart Rogiers als Ronny Ruyters zijn daarvan overtuigd -, zal de applicatie in cloud begin 2011 in productie gaan. En “over 2 jaar zou twee derde van onze applicaties in de cloud moeten draaien”, zo verzekert ons nog de it-manager van VAL-I-PAC. Ook al worden bijvoorbeeld e-mail of de Office-instrumenten op dit ogenblik nog intern beheerd. “In de privésfeer is de overgang naar een cloud-oplossing gemakkelijker aanvaard dan in de onderneming”, meent Rogiers te weten.

Voor de ontwikkeling van deze applicatie werd de agile methodologie gekozen, een domein waarop ACA IT-Solutions een stevige expertise kan voorleggen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content