Van België naar New York

Magali De Reu Ondernemer, journalist, spreker en auteur van 'Aut of the Box'

Tijdens het 72 Hour Reload event ruilden 27 vrouwen het Belgische leven in voor de bruisende ondernemerscultuur van New York. Ze vonden er onder meer Hanna Zubko, die haar schouders zet onder de wereldwijde implementatie van blockchain.

De missie van de ‘Straffe Madammen’ omvat talloze bezoeken en workshops van ondernemende vrouwen, zoals fintech onderneemster Hanna Zubko. De Oekraïense richtte in 2003 samen met de Belg Dirk Avau het fintechbedrijf IntellectEU op.

VAN OEKRAÏNE NAAR NEW YORK

Geboren en getogen in Oekraïne, met de drang om de wereld te verkennen – Hanna Zubko besloot op negentienjarige leeftijd haar passie voor technologie te concretiseren door de oprichting van IntellectEU, samen met de Belg Dirk Avau. Hanna volgde een gespecialiseerd programma in de VS en behaalde haar diploma ‘Global Village for Future Leaders of Business and Industry program’ aan de Lehigh universiteit in Pennsylvania. In 2013, toen de blockchain haar stille opmars maakte, richtte ze in New York IntellectEU Inc op – dochter van het Belgisch bedrijf IntellectEU. “Het is een levenservaring om een land waar ondernemerschap allesbehalve toegankelijk is in te wisselen voor de snel veranderende markt van de VS”, blikt Zubko terug.

De onderneemster leerde dat ze twee zaken nodig had om een succesvol technologiebedrijf uit te bouwen : de nabijheid van de juiste markt en een extreem solide visie. “Voor mij is New York, en niet Silicon Valley, de plek bij uitstek om fintech projecten op te starten”, zegt Zubko. “Je kunt hier inspelen op de snel veranderende en bovenal multiculturele markt. Voor IntellectEU hadden we geen specifiek businessplan, maar zijn we kunnen groeien door telkens op de juiste opportuniteiten te springen.” Voor haar zijn technologische kennis en expertise trouwens erg belangrijk zijn, maar niet essentieel om een succesvol techbedrijf te starten. “Een onderbouwd perspectief en visie is even belangrijk als technologische kennis”, legt ze uit. “In Silicon Valley sprak ik met Brian Chesky (oprichter van Airbnb, nvdr.), die afstudeerde met een Bachelor of Fine Arts. Hij kon van Airbnb een succesverhaal maken omdat hij vasthield aan zijn visie en hoger doel.”

BLOCKCHAIN OP DE KAART ZETTEN

IntellectEU zet volop in op haar eigen hoger doel : het vereenvoudigen en optimaliseren van financiële transacties, al dan niet door het gebruik van blockchaintechnologie. Het bedrijf vervoegde bovendien de Linux Foundation’s Hyperledger om blockchaintechnologie, op de schaal van grote ondernemingen, mee verder te ontwikkelen. “Ik geloof dat blockchain kan voldoen aan een van de belangrijkste behoeften in de sector : standaardisatie om de kosten te drukken en veiligheid van de transacties te vergroten”, stelt Zubko. “Als financiële instellingen en ondernemers blockchain omarmen en daarmee financiële processen standaardiseren binnen een blockchainnetwerk, worden zowel zijzelf als hun klanten daar beter van. Klanten worden immers nog steeds geconfronteerd met de zwakke gebruiksvriendelijkheid en het gebrek aan transparantie van hun financiële transacties. Die transparantie, gedistribueerd vertrouwen en het gebruik van geavanceerde cryptotechnologie, brengt de financiële sector een stap dichter bij customer excellence.”

Zubko maakt wel de kanttekening dat blockchaintechnologie vandaag nog lang niet de magische oplossing is die ze misschien ooit zal worden. “Blockchain staat heus nog niet op punt, maar met gemeenschappelijke initiatieven geraken we er wel”, vindt ze. “Het potentieel van blockchain als opkomende technologie wordt stilaan erkend, ook buiten de financiële industrie. Dan heb ik het over gezondheidszorg, overheid, productie, wetgeving en nog vele andere. In mijn thuisland wordt blockchain bijvoorbeeld al vaak gebruikt voor online veilingen en de verhuur en verkoop van staatsvastgoed. Daar wordt mijn hart voor technologie enkel gelukkiger van.”

Magali De Reu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content