Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Geen betere gelegenheid dan Oracle Open World om te zien hoezeer Oracle een totaalbedrijf is geworden.

Wat ondertussen ’s werelds grootste ‘single company’ ict-event is geworden – Oracle Open World overspoelt het hart van San Francisco als een tsunami – toonde met nieuwe diensten, hardware en software dat Oracle vandaag een totaalbedrijf is geworden inzake ict-aanbod.

Cloud

Zo kondigde ceo Larry Ellison aan dat naast Oracle ‘public cloud’ diensten de klanten voortaan ook een ‘private cloud’ kunnen laten opzetten en beheren door Oracle. Dat moet bedrijven die gevoelige bedrijfsinformatie binnen de eigen muren willen (of moeten) houden over de ‘cloud’-drempel halen. Voorts worden nu ook ‘infrastructure as a service’ tot en met ‘software as a service’ diensten aangeboden, waarbij uitdrukkelijk op de steun van partners wordt gerekend. Zij hebben de ‘reach’ naar de klanten, terwijl Oracle de ‘aas’-diensten concreet uitwerkt. Partners worden zelfs aanbevolen dat laatste niet zelf te overwegen, want “a bad idea”, meent president Mark Hurd, “Wij willen de beste kwaliteit en de controle daarop bieden.”

Een belangrijke bouwsteen in de Oracle-cloud vormen de ‘engineered systems’, zoals de Exalogic en Exadata systemen. Van deze laatste werd op deze Oracle Open World de derde generatie voorgesteld – de Exadata X3 – als een ‘database-in-memory’ systeem. Een doorgedreven gebruik van Dram en Flash geheugen, gekoppeld aan compressietechnologieën en een continu dedupliceringsproces, zorgt dat tot 220 TB aan data in geheugen kan worden gehouden. Larry Ellison veegde dan ook in zijn gekende stijl de vloer aan met rivaliserende producten van IBM, EMC en SAP.

Overigens wordt van de X3 ook een ‘1/8th rack’ instapmodel aangeboden, terwijl de gebruikers van de tweede generatie Exadata-systemen van heel wat van de X3-voordelen kunnen genieten door een software-upgrade. Volgens Ellison verdubbelt de verkoop van engineered systems, maar daar staat tegenover dat de verkoop van de oudere hardware terugvalt. De komende periode zal dan ook een behoorlijke uitdaging op hardware gebied bieden.

Data

Data vormen nog steeds de kern van Oracle’s activiteiten, en dat uitte zich onder meer door de aandacht voor ‘big data’ – de gigantisch grote datasets die onder meer uit sociale media (een andere aandachtspunt voor Oracle) worden gepuurd. Om daar wat zinvols mee aan te vangen, bij voorkeur in schier reële tijd, zal er behoefte zijn aan ‘data scientists’ (wat meteen tot het meest sexy ict-beroep van de XXIste eeuw werd gebombardeerd). Concreet geeft Oracle dit een invulling met een nieuwe versie van zijn rdbms, Oracle 12c (voor ‘cloud’), voorzien voor 2013. Het nieuwe databasesysteem kreeg een nieuwe architectuur, die meteen ook een rist dataprotectie-zorgen in een ‘multi tenant’ cloudomgeving moet oplossen. Door het gebruik van een ‘container database’ waarin een klant of gebruiker dynamisch de nodige databases kan inpluggen (pluggable databases), wordt zowel een grotere flexibiliteit (en een betere benutting van de resources) als een stringente scheiding tussen gebruikers gegarandeerd. Het beheer van de database wordt zo gescheiden van de databases van de gebruikers, wat meer security, naast vlottere beheer- en updatemogelijkheden verzekert. De eerste reacties op 12c klonken in ieder geval positief.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content