Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Op je 21ste voor de Bank of New York in de Big Apple werken: het is maar weinigen gegeven. Dat beseft ook Olivier De Man uit Sint Niklaas. De Oost-Vlaming zag enkele maanden geleden een droom in vervulling gaan. Na zijn studies toegepaste informatica aan de Hogeschool Gent kon hij zo goed als onmiddellijk beginnen bij het Gentse softwarebedrijf Financial Architects, en werd hij meteen ‘geoutsourcet’ naar Wall Street.

“Uiteraard is dat fantastisch als jonge snaak”, vertelt Olivier. “Maar Financial Architects is nu eenmaal een erg internationaal bedrijf. We hebben kantoren in alle grote financiële centra. Zelf zit ik voor 90 procent van mijn tijd in het buitenland, op dit ogenblik werk ik in Londen. Erg leuk is dat. Je leert andere culturen kennen, je komt met verschillende managementstijlen in contact, en je leert je talen: een win-win situatie dus.”

De Man, die in zijn vrije uren popliedjes zingt bij het plaatselijke zangkoor, is van jongs af aan al gepassioneerd door technologie. “Vooral het aspect dat je computers zo kan programmeren dat ze in principe alles doen wat je hen vraagt, vond ik uitermate fascinerend”, zegt hij zelf. “Kijk, sommige mensen houden van geschiedenis, ik hou van informatica.”

Afgestudeerd met grote onderscheiding, had Olivier de jobs maar voor het uitkiezen. Waarom hij in oktober met Financial Architects in zee ging? “Vooral om de jonge en dynamische sfeer op de werkvloer”, legt hij uit. “Ik was eerst gaan praten met Deloitte, maar daar waren ze je liever kwijt dan rijk, of zo leek het toch. Van mijn broer hoorde ik dan dat ze programmeurs en consultants zochten bij Financial Architects, en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Financial Architects of ‘FinArch’, vorig jaar nog tot meest beloftevolle onderneming van het jaar gekroond door de Vlaamse overheid, schrijft rapporteringsoftware voor banken. “En wanneer die software geïnstalleerd is, moet hij ook gekoppeld worden aan het systeem van de bank zelf”, gaat Olivier verder.

“Zelf sleutel ik op dit ogenblik aan de eindgebruikersinterface van ons softwarepakket voor Bank of New York in Londen. Voordien heb ik de allocatieregels voor de FSA-rapportering mee helpen schrijven. Er zit dus heel wat variatie in mijn werk. Ik zit ook voortdurend met mensen aan tafel die functioneel denken in plaats van technisch. Dat is handig omdat je zo de bankwereld leert kennen. Ik zit dus niet de hele dag te programmeren, zoals heel wat van mijn collega’s. Eigenlijk ben ik met mijn gat in de boter gevallen (lacht).” z

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content