Hand in hand met de groei van de Vanden Broele Group, drong zich de noodzaak op om de serverinfra- structuur en zijn onderkomen grondig aan te pakken. Ook al omdat de on-line diensten naar de klanten toe snel in omvang toenamen, wat navenante verplichtingen inzake verzekerde dienstenniveaus meebracht. Sinds 2010 startte de communicatiegroep, die zowel een uitgeverij, drukkerij, publiciteits/marketing bureau als een online ontwikkelingsafdeling voor online diensten omvat, met de overstap van de volledige server infrastructuur naar de cloud. Vandaag biedt de Telenet Dynamic Cloud aan het bedrijf uit de streek van Brugge zowel IaaS als Saas diensten, en dat zowel voor de eigen werking van de groep zelf, als voor de diensten die aan de klanten worden geleverd.

Hoewel het concept ‘cloud’ eertijds zeker nog niet dezelfde bekendheid had als vandaag, leek het management van de Vanden Broele groep er wel oor naar te hebben. Immers, de investeringen om de eigen infrastructuur bij te werken zouden hoger hebben gelegen, terwijl er voldoende verzekeringen inzake bedrijfszekerheid en beveiliging werden gegeven. Iets meer terughoudendheid was er blijkbaar bij de klanten van Vanden Broele zelf, maar blijkbaar hadden de geboden argumenten voldoende gewicht, ook voor klanten uit de overheid. Zo kon ook recent een project worden binnengehaald voor het toegankelijk maken van de verschillende soorten akten bij de burgerlijke stand van de stad Antwerpen. Dat betreft persoonsgebonden informatie, wordt onderstreept bij Vanden Broele, en wij bieden de nodige garanties.

Uiteindelijk verliep het project zonder de werking van de systemen voor de gebruikers te verstoren. Bij de aanvang dacht men nog dat de integratie van oudere systemen (met nog toepassingen geschreven in de Delphi omgeving) voor uitdagingen zou zorgen, evenals de aanpassing van de ip-adressen van de klanten. Maar uiteindelijk bleek alles zonder noemenswaardige problemen te verlopen, op inderdaad wat downtime voor sommige websites na.

Met de huidige ervaring onder de riem, klinken de ‘lessons learned’ van Vanden Broele wel bijzonder relevant voor wie vandaag de eerste stappen naar de cloud zet. “Cloud computing stond toen nog in z’n kinderschoenen en daarom was het niet altijd duidelijk wat Vanden Broele te wachten stond. Vraag daarom de leverancier een helder en duidelijk projectplan, inclusief de kosten die mogelijk aan bepaalde bijkomende activiteiten zijn gelinkt,” klinkt het duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content