Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De Belgisch-Amerikaanse specialist in krachtige authenticatie-oplossingen mikt steeds meer op diensten en producten die bedoeld zijn voor het brede publiek.

Vasco staat voor de meeste mensen synoniem voor toegangsbeveiliging via tokens, de kleine module die het mogelijk maakt om via internet in te loggen op de bankrekening. Het bedrijf heeft in die sector een toonaangevende plaats verworven met toepassingen voor de identificatie van gebruikers en de elektronische handtekening.

Diensten

Omdat de marges van tokens voor de bankwereld zienderogen slonken, besloot Vasco al in 2005 zijn technologie ook in andere sectoren te gelde te maken, met name voor bedrijfsbeveiliging (authenticatie bij telewerken bvb.) en voor relaties tussen bedrijven en hun klanten, zowel voor B2B als B2C. Met Vacman heeft het bedrijf bovendien een eengemaakt authentificatieplatform op de markt gebracht. Vasco schuift geleidelijk op richting toepassingen, vervolgens richting infrastructuursoftware (toegangbeveiliging en KPI’s) en tot slot richting authenticatiediensten. Daardoor kan je tegenwoordig met een enkele Digipass toegang krijgen tot je crm-toepassingen, boekhoudkundige applicaties, ERP-systeem e.a. De laatste tijd mikt Vasco echter ook steeds meer op tools voor de beveiliging van consumenten die bv. bepaalde toepassingen willen beschermen. Zo biedt Vasco gamers al enige tijd de mogelijkheid om hun avatars in World of Warcraft (WoW) te beschermen. Bij WoW kan de speler zelf beslissen of hij naast de gebruikelijke logingegevens nog een bijkomende cijfercode wil invoeren die wordt gegenereerd door een apart apparaatje (sleutelhanger). “De consument is tegenwoordig bereid te betalen voor de beveiliging van zijn games”, stelt Jan Valcke, voorzitter en ceo van Vasco, vast.

Tezelfdertijd blijven de ontwikkelde technologieën onverminderd verder evolueren, zoals het USB-staafje met geïntegreerde KPI’s of de “what you see is what you sign”-toegang.

Succes

“We zijn geëvolueerd van de beveiliging via Digipass naar een multi-applicatiebeveiliging. Onze kernactiviteit bestaat uit software en diensten met een toegevoegde waarde. De marge op gewone ‘verbuiksgoederen’ is niet groot genoeg”, verduidelijkt de baas van Vasco. Volgens Valcke is het bedrijf gespaard gebleven van de crisis, met name omdat de groei vooral buiten de banksector gerealiseerd wordt. De groei wordt ook grotendeels buiten België gerealiseerd. De helft van de 300 medewerkers bevindt zich momenteel in het buitenland. Jan Valcke ziet Vasco wereldwijd verder groeien. Op lange termijn zal het bedrijf zich allicht richten op het brede publiek en er de toepassingen van beveiligen. Is het overnamerisico dan van de baan? Ook Jan Valcke heeft geen kristallen bol maar hij positioneert Vasco alvast als “de grootse speler onder de kleintjes” en benadrukt dat zijn bedrijf over een erg comfortabele cashpositie beschikt. Bovendien zijn er geen schulden en zijn de activiteiten erg winstgevend.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content