Vastgoedmakelaar Dewaele doet zijn voordeel met cloud computing. Het bedrijf heeft zijn traditionele serverpark vaarwel gezegd en werkt nu met Google Apps.

Dewaele is een vastgoedbedrijf met 85 medewerkers en 10 kantoren in West- en Oost-Vlaanderen. De groei van de onderneming en van de ondersteunende it-infrastructuur hielden niet altijd gelijke tred. “We hebben erover nagedacht de infrastructuur te consolideren, maar alles wees erop dat de complexiteit van it alleen maar ging toenemen”, stelt Hendrik Tanghe, partner en it-verantwoordelijke bij Dewaele. Het bedrijf voelde er weinig voor te moeten investeren in een centrale serverroom en de bijhorende beveiliging. Dewaele toonde meer enthousiasme voor het concept van cloud computing, waarbij toepassingen en data zich op de flexibel schaalbare infrastructuur van een externe partner bevinden. Bijkomend pluspunt is dat de medewerkers van het vastgoedkantoor voor de toegang tot die informatie kunnen volstaan met een browser en een internetverbinding. “Vastgoedmakelaars moeten vaak op locatie toegang hebben tot bepaalde dossiers, bijvoorbeeld tijdens een afspraak met de bouwpromotor, notaris of aannemer.” Cloud computing biedt die mobiliteit.

Snelle migratie, snelle return

Dewaele besliste om met Google Apps in zee te gaan. Een grondige analyse van verschillende cloud computing partners ging daar niet aan vooraf. “We waren meteen overtuigd van de capaciteiten van Google”, zegt Hendrik Tanghe. Voor de implementatie nam Dewaele het Brugse bedrijf Romneya in de arm, één van de eerste Europese resellers van Google Apps. Dewaele nam de beslissing vrij snel, onder meer omdat de opening van enkele nieuwe kantoren er zat aan te komen. Daar eerst nog eens investeren in lokale it-infrastructuur was niet aan de orde. Dewaele ging van start met de migratie van Exchange naar Google Mail en Google Calendar. Over een periode van vier weken verwijderde Romneya de zes Exchange-servers die Dewaele verspreid over verschillende kantoren had staan. Binnenkort volgt dan de uitrol van Google Docs en Google Sites. De migratie bezorgde Dewaele meteen een mooie kostenreductie. “De kostprijs voor het migratieproject en de opleiding bedraagt maar zestig procent van het voorziene budget voor de aankoop van servers, extra opslag, backup en licenties.” De introductie van Google Apps versnelde trouwens nog een ander project bij Dewaele: de overstap van een client/server relatiebeheerpakket voor vastgoedmakelaars naar een SaaS-oplossing die geïntegreerd is met Google Calendar.

Dries Van Damme

“De kostprijs voor het migratieproject en de opleiding bedraagt maar zestig procent van het voorziene budget.”

Partner Content