Zo’n jaar geleden kopte Data News dat heel wat gebruikers van Astrid – het digitale draadloze netwerk voor politie-, brandweer- en andere hulpdiensten – ontstemd waren over een aangekondigde tariefverhoging. Het was toen de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt die de kat de bel aanbond en fulmineerde tegen de nieuwe tarieven. “Die tariefverhoging is er uiteindelijk nooit gekomen”, zegt Marc De Buyser, directeur-generaal van Astrid. “Het enige wat we sindsdien toegepast hebben, is een indexatie van de tarieven.” Een jaarabonnement kost gemiddeld ongeveer 300 euro exclusief btw – alle groepscommunicatie inbegrepen. “Onbeperkt bellen voor 300 euro per jaar: dat zul je een commerciële operator nooit zien doen’, verdedigt De Buyser het tarief waarmee alleen de kosten gedekt worden.
Ondertussen telt Astrid een 500-tal zendmasten die het netwerk in de lucht houden. Achttien maand geleden werd een uitbreidingsproject goedgekeurd voor nog eens 80 masten. Vorig jaar klonk het nog dat de installatie daarvan in de loop van 2008 rond zou zijn. Nu klinkt Marc De Buyser wat voorzichtiger: “Ik verwacht dat tegen het einde van het jaar er een vijftigtal daarvan operationeel zullen zijn.” Dat de roll-out kennelijk niet zo vlot verloopt als aanvankelijk gepland, ontkent Marc De Buyser niet. De reden zou het voortdurende getouwtrek en gehannes zijn bij het verkrijgen van de nodige bouwvergunningen voor de masten. “Om technische redenen eigen aan een Tetra-netwerk zoals Astrid is de cirkel waarbinnen we een nieuwe mast kunnen plaatsen beperkt. Dat maakt dat we in veel gevallen echt een specifieke plaats nodig hebben en we dus constant moeten vechten om toch die bouwvergunning te pakken te krijgen. En dat kost helaas tijd”, zegt De Buyser.
Een veelgehoorde kritiek van eindgebruikers is het minimale bereik binnenshuis. “Portable outdoor is de Astrid-norm voor het land. Maar in heel veel grootsteden bestaat er ondertussen degelijke indoor dekking”, pareert De Buyser die kritiek waarbij hij er fijntjes op wijst dat de gsm-operatoren ook vaak problemen hebben met binnenshuis bereik. Op een jaar tijd is het aantal gebruikers van Astrid er overigens sterk op vooruit gegaan: van 33.000 apparaten naar 45.000. In dat cijfer zijn zowel de mobiele radio’s als de paging-apparatuur inbegrepen. Voor die eindapparatuur worden heel binnenkort overigens nieuwe raamcontracten afgesloten. Concreet is Astrid op zoek naar een nieuwe leverancier voor in totaal meer dan 4.000 draagbare en vaste Tetra-radioterminals, verspreid over twee jaar. De geraamde waarde bedraagt 3,5 miljoen euro. Of het opnieuw Zenitel is die met het grote contract aan de haal gaat is nog niet bekend.
[KVDS]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier