Veel opslagruimte in draagbare verpakking

LaCie Porsche Design Mobile Drive

We testten zeven mobiele harde schijven met een USB 3.0-interface en een capaciteit van minstens 2 TB.

De mobiele harde schijven in deze test hebben elk een capaciteit van minstens 2 TB. Dat is voldoende ruimte voor ongeveer 34.000 uur muziek in mp3-formaat, tachtig dagen video, 620.000 foto’s of duizend films in HD-formaat. Toch passen alle geteste schijven min of meer in de palm van een flinke hand en wegen ze maar enkele honderden gram. Dankzij USB 3.1 Gen 1 (= USB 3.0) gaat het lezen en kopiëren redelijk snel: 130 à 150 MB/s is haalbaar. Met een gemiddelde kopieersnelheid van 140 MB/s duurt het bijvoorbeeld acht seconden om een 1 GB-bestand te kopiëren. Deze mobiele schijven werken uiteraard ook met USB 2.0-poorten, maar dan is de gegevensoverdracht tot vijf keer trager. Hetzelfde gigabyte-bestand kopiëren duurt dan 45 seconden of méér.

De LaCie Rugged USB-C werkt zowel met Mac OS als met Windows

Snellere alternatieven

Eén terabyte aan data kopiëren duurt overigens zelfs aan USB 3.0-snelheden erg lang: reken op gemiddeld twee uur en zeventien minuten! Moet u geregeld grote hoeveelheden data op een externe schijf kopiëren dan kijkt u best uit naar een verplaatsbare desktopschijf met Thunderbolt 3-poort die in realistische testen snelheden tot 700 MB/s haalt: 1 TB kopieert u dan in minder dan een half uur. Dergelijke schijven bestaan momenteel niet in mobiel formaat. Wel kennen we twee mobiele schijven in een RAID-configuratie: de Seagate Backup Plus Fast – intussen niet meer leverbaar (test te vinden op onze website) en de LaCie Rugged Raid (niet ingestuurd voor deze test). Die halen tot 240 MB/s. Een terabyte kopiëren duurt dan nog altijd bijna anderhalf uur. Vergelijkbare en zelfs hogere overdrachtsnelheden zijn ook haalbaar met mobiele SSD-schijven met een USB 3.1 Gen 2-poort. Daarvan komen mondjesmaat de eerste 2 TB-varianten op de markt, al zijn die nog erg duur. Zo kost de Samsung Portable T5 2TB zomaar eventjes 669 euro!

Testmethode

We testten de lees- en schrijfsnelheid van de schijven met behulp van de benchmarkprogramma’s Parkdale en Intel NAS Performance Test (NASPT) op een snelle Windows 10-pc met Intel Core i5-processor, 8 GB ram en Intel C220 Series USB 3.0-controller die UASP (USB Attached SCSCI) ondersteunt voor een zo hoog mogelijke overdrachtsnelheid. Met Parkdale meten we de sequentiële en random lees- en schrijfsnelheden. NASPT meet de schijfsnelheid aan de hand van twaalf applicatiebenchmarks met meer dan 30 GB aan reële testdata: HD-Video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-Video opname, HD afspelen en opname, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum creëren. Verder geven we punten op veertig technische criteria. Uit al die testresultaten halen we een prestatiescore op honderd punten, waarin de technische kenmerken voor 25%, de Parkdale-snelheid voor 25% en de NASPT-snelheid voor 50% meetellen. Voor het berekenen van de prijsprestatiescore op honderd punten tellen de prestatiescore en de berekende prijs per bruikbare gigabyte opslagruimte elk voor de helft mee.

LaCie Rugged USB-C

De Rugged-serie van LaCie bestaat al een hele tijd. Het opvallende oranje-zilveren design van Neil Poulton gaat al even lang mee. Dankzij de oranje rubberen beschermrand en het gesloten aluminium kastje is deze vrij forse, maar toch draagbare schijf bestand tegen druppels, schokken en stof volgens de IP54-normen. De door ons geteste versie heeft een USB 3.1 Gen 1 type-C aansluiting, maar de serie is verkrijgbaar met allerlei soorten aansluitingen, daarbij inbegrepen ook Thunderbolt 2 en USB 3.1 Gen 2. Sommige versies hebben een geïntegreerde kabel. De USB-C variant wordt geleverd met twee losse USB 3.0 kabels, eentje met een type-C stekker aan beide zijden en eentje met aan één kant een type-A stekker.

De 4 TB variant van LaCie’s Porsche Mobile Drive is vrij omvangrijk

De Rugged USB-C is verkrijgbaar in capaciteiten van 1, 2, 4 en 5 TB. Deze laatste hebben wij getest. De goedkoopste variant kost net geen honderd euro, de duurste iets meer dan tweehonderd euro. LaCie is al enige tijd een merk van Seagate Technology. Het is daarom normaal dat intern een harde schijf van Seagate wordt gebruikt, in dit geval een 2,5-inch HDD uit de BarraCuda Compute-serie met een capaciteit van 5 TB.

Deze robuuste mobiele schijf werkt zowel met Mac OS als met Windows, maar is niet direct gebruiksklaar. U moet eerst de op het schijfje aanwezige Setup Assistant voor Mac OS of Windows uitvoeren. Daarmee partitioneert en formatteert u ze. Dat kan naar keuze met één volume voor het gekozen besturingssysteem. Of u kan twee volumes creëren, één voor Mac en één voor Windows. Intego Backup Assistant-software voor Mac of Genie Timeline back-upsoftware voor Windows zijn als download beschikbaar. Gaat er onverhoopt iets mis dan kan u tijdens de garantieperiode eenmaal een gratis beroep doen op een in-lab data recovery poging door Rescue Data Recovery Services.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 180,99

– Prijs per bruikbare GB (excl. btw): ? 0,0397

– Prestatiescore: 94/100

– Prijsprestatiescore: 76/100

LaCie Porsche Design Mobile Drive

In de Porsche Design-serie heeft LaCie drie types: een desktop drive van 4 tot 8 TB, een mobiele drive met USB 3.1 Gen 1 type-micro B poort van 1 of 2 TB en een mobiele drive met USB 3.1 Gen 1 type-C poort van 1 tot 5 TB. Wij testten de zilverkleurige 4 TB mobiele drive met type-C aansluiting. Die gebruikt intern een Seagate BarraCuda HDD. De variant met 2 TB is ook verkrijgbaar in goud en roségoud; alle andere versies hebben een zilverkleurige aluminiumbehuizing. Prijzen starten aan negentig euro en gaan tot ? 185.

De 4 TB variant is vrij omvangrijk. Ze is 21 mm dik, terwijl de 1 en 2 TB varianten slechts 10 mm dun zijn. Ook weegt het grootste model meer dan de kleinere varianten: 315g tegenover 193g. De schijf komt met twee losse USB 3.0 kabels: eentje met een type-C stekker aan beide zijden en eentje met een type-A aansluiting aan één kant.

U dient eerst de Setup Assistant voor Mac OS of Windows uit te voeren. Daarmee partitioneert en formatteert u de schijf. Dat kan naar keuze met één volume voor het gekozen besturingssysteem. Of u creëert twee volumes voor beide besturingssystemen. Ook voor deze mobiele schijf zijn Intego Backup Assistant-software voor Mac of Genie Timeline voor Windows als download beschikbaar. Tevens geldt de eenmalige gratis in-lab data recovery poging door Rescue Data Recovery Services bij uitval tijdens de garantieperiode.

Aangesloten op een USB 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s) poort haalt deze schijf maar een derde van de sequentiële overdrachtsnelheid die ze haalt wanneer ze gekoppeld is aan een USB 3.1 Gen 2 (10 GBit/s) poort. We hebben dit getest op verschillende computers, met consistente testresultaten. De random-overdrachtsnelheid is overigens wel ‘normaal’, onafgezien van het type poort. Het maakt niet uit of het een type-C of type-A 5 Gbit/s USB-poort betreft. De sequentiële overdrachtsnelheid raakt niet hoger dan 40 MB/s, tegenover bijna 120 MB/s wanneer aangesloten op een type-C 10 Gbit/s USB-poort. Bij een HP Spectre laptop met drie USB-poorten bleef de overdrachtsnelheid met beide Gen 1-poorten hangen rond de 40 MB/s en haalden we alleen op de Gen 2 poort 120 MB/s. Voor het berekenen van de prestatiescore gebruikten we de hoogst gemeten overdrachtsnelheid. Maar houd er dus rekening mee dat deze schijf die blijkbaar alleen haalt wanneer ze aangesloten is op een Gen 2 USB-poort.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 130,57

– Prijs per bruikbare GB (excl. btw): ? 0,0356

– Prestatiescore: 87/100

– Prijsprestatiescore: 76/100

Seagate Backup Plus Portable

Het Backup Plus-assortiment externe schijven van Seagate bevat vier modellen: Ultra Slim, Slim, Draagbaar (Portable) en Fast. Hier testen we de Portable 4 TB, die daarnaast ook in een 5 TB versie bestaat. Op onze website vindt u reviews van enkele andere varianten. Het zwarte plastic kastje met aluminium deksel past in een flinke hand, maar is meer dan 2,2 cm dik. Het apparaat weegt ook ruim 307 gram. Andere verkrijgbare kleuren zijn blauw, rood en grijs. Intern wordt een 2,5-inch Seagate Laptop HDD gebruikt met een theoretische maximale overdrachtsnelheid van 169 Mbit/s. Maar voor deze Backup Plus Portable vermeldt Seagate op zijn website een maximale snelheid van 120 MB/s.

Naast de draagbare schijf zelf, vinden we in de doos een korte USB 3.0-kabel en een visuele snelstartgids. Op het schijfje staan nog de installatiebestanden voor Seagate Dashboard 2.0 back-up- en synchronisatiesoftware en een link naar de online documentatie. Seagate Dashboard maakt geplande en automatische back-ups van uw Windows- of Mac-computer. Verder kan u met deze app de schijf testen, de led uitschakelen en de stroombesparing van de schijf inschakelen wanneer ze tussen de drie minuten en vijf uur niet gebruikt wordt.

Begin dit jaar werden de andere functies, zoals mobiele back-ups, back-ups naar de cloud en delen met sociale media, uit Seagate Dashboard verwijderd. Seagate ondersteunt deze functies niet langer, blijkbaar vooral omdat het niet langer wil investeren in de gewijzigde authenticatiemethodes van bijvoorbeeld Facebook en Dropbox. Oudere versies blijven wel werken tot de ondersteunde clouddiensten hun inlogmethodes vernieuwen.

De drive is vooraf geformatteerd in NTFS-formaat. Seagate levert een NTFS-driver voor Mac mee; of Mac-gebruikers kunnen ze uiteraard herformatteren.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 107,44

– Prijs per bruikbare GB (excl. btw): ? 0,0298

– Prestatiescore: 84/100

– Prijsprestatiescore: 81/100

Seagate Expansion Portable Drive

In Seagate’s betaalbare Expansion-serie mobiele schijven is er een gewone en een plus-versie. Daarnaast is er ook een desktopversie. Capaciteiten variëren van 1 tot 2 TB voor de gewone-, van 1 tot 4 TB voor de plus- en van 2 tot 8 TB voor de desktopvarianten. De plus-versie wordt geleverd met gratis back-upsoftware en is verkrijgbaar in de winkel. De door ons geteste gewone Expansion koopt u rechtstreeks online bij Seagate en bevat geen software behalve een registratiemodule. Voor de rest lijkt er geen verschil.

Het lichte, uit één stuk zwart plastic vervaardigde kastje met USB 3.1 Gen 1 type-micro B aansluiting is voor alle versies hetzelfde. De benodigde conversiekabel naar type-A wordt meegeleverd. De geteste 2 TB Expansion Portable Drive gebruikt intern een 2,5-inch Seagate Mobile harde schijf. Seagate vermeldt op de verpakking alleen compatibiliteit met Windows. Uiteraard werkt deze mobiele schijf na herformattering ook met Mac OS. Op het schijfje staat trouwens een Mac-versie van de registratiemodule.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 65,66

– Prijs per bruikbare GB (excl. btw): ? 0,0367

– Prestatiescore: 87/100

– Prijsprestatiescore: 76/100

Toshiba Canvio Premium en Advance (2018)

Wij testten de 2 TB-varianten van de Toshiba Canvio Premium en Canvio Advance USB 3.0 harde schijven. De iets goedkopere Advance heeft een wat eenvoudiger kastje dan de Premium, die een bovenkant van mat aluminium heeft, terwijl de Advance volledig uit blinkend kunststof is gemaakt. De nieuwe generatie van deze externe schijven zijn iets dunner en lichter dan de vorige. Ze zijn in elk geval heel draagbaar en passen bijvoorbeeld in het borstzakje van een hemd, de 45 cm lange USB 3.0 kabel die ook voor de stroomtoevoer dient niet meegerekend.

Het lichte en compacte formaat is mede te danken aan de nieuwste generatie 2,5-inch mobiele harde schijf van Toshiba die intern wordt gebruik. Premium en Advance hebben binnenin immers krek dezelfde HDD. De prestaties liggen daarom dicht bij elkaar, al is de Advance iets sneller dan de Premium. Waaraan dit precies ligt, is onduidelijk, maar we voerden de snelheidstesten meerdere keren uit met consistente resultaten. Het verschil is zo klein dat het bijvoorbeeld te wijten kan zijn aan een verschillende productiebatch voor de interne schijf. Of mogelijk gebruiken ze lichtjes verschillende USB 3.0 controllers. Omdat de kastjes zijn dichtgeplakt, konden we dit verder niet onderzoeken.

Puur beoordeeld op snelheid scoren de LaCie Rugged USB-C en beide Toshiba Canvio’s het best

De Premium is omwille van de aluminium afwerking enkele gram zwaarder dan de Advance en alleen in wit en zwart verkrijgbaar. De Advance bestaat daarnaast in de kleuren blauw en rood. Bij de Advance krijgt u als extra een stoffen draagzakje en een USB type-C adapter, waarmee u dit schijfje ook op tablets, smartphones en recente laptops aansluit.

Deze mobiele schijven zijn in de fabriek vooraf geformatteerd in NTFS-formaat; Mac-gebruikers moeten ze vóór gebruik opnieuw formatteren. De pdf-handleiding wordt op de schijfjes zelf meegeleverd. Toshiba Backup software en Toshiba Security Software zijn als download apart verkrijgbaar. Met de Toshiba Security Software kan men de inhoud van het schijfje geheel of gedeeltelijk versleutelen, maar dit is een softwarefunctie: de schijven hebben geen hardware-encryptie. De beveiligingssoftware werkt alleen op Windows (vanaf versie 7 SP1) en niet in het Nederlands.

Premium

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 82,64

– Prijs per bruikbare GB (excl. btw): ? 0,0456

– Prestatiescore: 88/100

– Prijsprestatiescore: 70/100

Advance

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 69,-

– Prijs per bruikbare GB (excl. btw): ? 0,0380

– Prestatiescore: 94/100

– Prijsprestatiescore: 78/100

WD My Passport Ultra

De WD My Passport-serie draagbare schijven bevat zeven modellen: SSD van 256 GB tot 2 TB (al dan niet draadloos), HDD van 1 TB tot 4 TB (al dan niet draadloos), gaming-versies specifiek voor PlayStation 4 of Xbox en de door ons geteste mobiele Ultra HDD van 1 (? 74) tot 4 TB (? 142). Het stijlvolle plastic kastje met USB 3.1 Gen 1 type-micro B aansluiting is half zwart en half metaalkleurig zilver of half wit en half metaalkleurig goud. Een conversiekabel naar USB type-A wordt meegeleverd. Intern steekt er een 2,5-inch WD Blue harde schijf in met een USB 3.0-connectie geïntegreerd in het moederbordje. De 1 en 2 TB varianten zijn 13,5 mm dik en wegen 140 g; de 3 TB en geteste 4 TB versies zijn 21,5 mm dik en wegen 250 g.

De WD Discovery software voor Mac en Windows, die op het schijfje staat, bevat back-up-, beveiligings- en onderhoudsfuncties. Het is de meest gelikt uitziende applicatie van alle geteste mobiele schijven. Ze is volledig aangepast aan Windows 10 en wordt waar nodig automatisch bijgewerkt. De app werkt ook samen met WD My Cloud Home, de cloudservice voor andere WD-opslagapparatuur zoals netwerkschijven en NAS’en waarmee u gegevens centraliseert en veilig via het internet aanspreekt. U kan ermee ook foto’s, video’s en documenten van Facebook, Instagram, Dropbox en Google Drive importeren. Verder heeft WD een app-service met software van derden, maar in de praktijk betreft het verwijzingen naar de websites waar u Plex, Acronis True Image, Norton en andere hulpsoftware kan downloaden. Alleen WD Backup, WD Security en WD Drive Utilities zijn gratis meegeleverd. De meeste andere vermelde apps kan men wel enkele weken of maanden gratis uitproberen.

– Gemiddelde internetprijs (excl. btw): ? 114,26

– Prijs per bruikbare GB (excl. btw): ? 0,0314

– Prestatiescore: 88/100

– Prijsprestatiescore: 81/100

Raadpleeg de tabel op http://datanews.knack.be/hddmobile2018 voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers.

Conclusie

Puur beoordeeld op snelheid scoren de LaCie Rugged USB-C en beide Toshiba Canvio’s het best. Houden we rekening met alle testcriteria, dan eindigen de LaCie Rugged en Toshiba Canvio Advanced ex-aequo op het ereschavot. Kijken we naar de prijskwaliteitverhouding dan zijn er eveneens twee ex-aequo’s: WD My Passport Ultra en Seagate Backup Plus Portable.

LaCie Rugged USB-C
LaCie Rugged USB-C
Seagate Expansion Portable Drive
Seagate Expansion Portable Drive
Seagate Backup Plus Portable
Seagate Backup Plus Portable
Toshiba Canvio Premium en Advance (2018)
Toshiba Canvio Premium en Advance (2018)
WD My Passport Ultra
WD My Passport Ultra
Veel opslagruimte in draagbare verpakking
© IS

Partner Content