Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Veertien is Tom Vallaeys, die getipt wordt als jongste Belgische ondernemer. Eind 2008 richtte hij een bedrijfje op gespecialiseerd in webdesign, en intussen lopen de eerste projecten langzaamaan binnen. “Als klanten niet met mij in zee willen gaan omwille van mijn leeftijd, is dat hun volste recht.”

Net zoals zo vele jongeren van zijn leeftijd, raakte Tom Vallaeys gebiologeerd door het internet. Maar anders dan bij de meesten, ging hij ook wat dieper graven. Een eigen website, dat leek de tiener wel wat. In zijn ééntje bekwaamde hij zich in web development, en niet veel later rijpte het plan om van zijn hobby een bijverdienste te maken.

Toen Tom zijn geestesgenoot Jeroen Meeus (19) leerde kennen, werd er al snel beslist om een vennootschap op te richten. Het duo wilde immers voor de professionele aanpak gaan, en liever niet voor het zwartwerk. Op 10 december was JJT-Developments een feit.

“De oprichting van een eigen bedrijf was geen sinecure”, vertelt Tom, die op 1 september aan zijn vijfde jaar Handel-Wiskunde begint. “Omdat ik nog minderjarig ben, mag ik eigenlijk geen handel drijven. Ik vind dat erg, ja. Kwaliteit afleveren is het enige dat telt, niet de leeftijd. Aanvankelijk wilden we een vennootschap onder firma (VOF) oprichten, maar ook hier weer hetzelfde probleem: geen minderjarigen toegelaten.”

Britse ‘limited’

Uiteindelijk opteerden Tom en Jeroen voor een Britse rechtsvorm die al enige tijd ook in België gelegaliseerd is, de ‘limited’. Tijdens de kantooruren zit Tom op de schoolbanken, het contact met de klanten is voor ’s avonds. “Gemiddeld ben ik ongeveer vier uur per dag met JJT bezig (JJT stond voor JeroenJelleTom, maar designer Jelle haakte af). De lopende projecten, de websites, het creëren van content, het lezen en bijstuderen: op piekmomenten kan het gebeuren dat we tien uur onafgebroken bezig zijn.”

Financieel gezien is JJT naar eigen zeggen nagenoeg autonoom. De ouders hoeven met andere woorden niet langer bij te springen. “Het opstarten was niet zo duur, als je vergelijkt met andere sectoren. Zo hebben we eigenlijk alleen software, een verzekering en enkele laptops nodig. We werken van thuis uit, dus geld steken in onroerend goed is niet echt nodig.”

JJT-Developments maakt websites, en ontwikkelde zelfs een huisgemaakt CMS. Plannen voor een tweede versie zijn in de maak. “De nadruk ligt op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en geïntegreerde optimalisatie”, aldus nog de jonge Brabander.

Ook op het vlak van open source is Tom actief. “Laatst heb ik nog twee scripts vrijgegeven als open source. Ze mogen dus vrij gebruikt en bewerkt worden, als men maar mijn naam behoudt.”

Grondbeginselen

Hoe lang is Tom eigenlijk al bezig met webdevelopment? “Drie jaar geleden wilde ik mijn eigen website bouwen. Ik verdiepte me in de grondbeginselen (XHTML), maar dat waren dan vooral statistische pagina’s, en dat volstond niet voor mij. Later kwam ik uit op PHP, en daar begint het eigenlijke programmeren pas echt.”

“Vervolgens dienden we nog gegevens te kunnen opslaan, dus zetten we de stap naar MySQL. Intussen zijn we ons allebei in CSS gaan verdiepen. Met Cascading Style Sheets kan je webpagina’s immers veel efficiënter opmaken. Daarnaast houden we ons nog bezig met zoekmachineoptimalisatie, gebruiksvriendelijkheid, en security. Allemaal door middel van zelfstudie, dat spreekt.”

“Als klanten niet met ons in zee willen gaan omwille van onze leeftijd, dan is dat hun volste recht”, besluit de ambitieuze tiener. “Er zijn genoeg mensen die wel in ons geloven en die ons aanmoedigen. Onze realisaties tot op heden zijn daar allicht het beste bewijs van.”

“Vorige maand hebben we nog een gesprek gehad met een medewerker van Kompass (bekend van de Dynamic Days, nvdr.), en die man was stomverbaasd toen hij ons ontmoette. In de positieve zin van het woord dan.”

http://www.jjtdevelopments.com/

Frederik Tibau

‘Op piekmomenten kan het gebeuren dat we tien uur onafgebroken bezig zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content