Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

De meest gestelde vraag op de voorbije EMC World-conferentie was: start EMC weldra ook met servers? Zowel ceo Joe Tucci als coo Pat Gelsinger ontkenden het met klem, maar de aankondiging van server cache op basis van flash-technologie en de nauwelijks verholen focus op het hele datacenter, zorgden toch voor de nodige twijfels.

De 8.000 deelnemers (10.000 volgens sommige bronnen) aan de conferentie kregen waar voor hun geld want EMC kondigde een rist nieuwe producten op alle terreinen aan en lichtte af en toe ook een tip van de toekomstsluier. Het allesoverheersende thema was ‘Cloud meets big data’, en daar kan je natuurlijk alle kanten mee op. Joe Tucci haalde een recent rapport van IDC boven waaruit bleek dat er tegen het einde van dit decennium 35 zetabytes aan gegevens in omloop zouden zijn, waarvan 90% ongestructureerd, en in diezelfde periode zou het aantal servers met een factor duizend toenemen (waarvan het merendeel virtueel natuurlijk). Dit jaar alleen al zouden er 300 quadriljoen bestanden zijn (dat zijn 24 nullen na die 300) – een pure data-tsunami uiteindelijk.

Open source

En dus koren op de molen van EMC dat met zijn opslagsystemen niet alleen dergelijke datavolumes aankan maar met bijvoorbeeld Greenplum ook over een divisie beschikt die er nog zinnige informatie kan uit distilleren. Speciaal voor die analyse met Greenplum kondigde EMC de ondersteuning aan van de open source software Apache Hadoop, een framework dat bij uitstek geschikt is voor het verwerken van data verspreid over massa’s servers. EMC introduceert twee software-oplossingen plus een appliance waar de Hadoop-software en de Greenplum-database ingebouwd zitten. Tucci maakte er wel een duidelijke kanttekening bij: “Het is helemaal niet onze bedoeling rechtstreeks in de clinch te gaan met de databases van Oracle, IBM of Microsoft, maar integendeel om met Greenplum data uit alle drie te halen en daarop data mining en analytics te doen”.

Speciaal voor die Big Data introduceert EMC ook de Isilon 108NL, de grootste versie van zijn nas-platform dat kan schalen tot meer dan 15 petabytes in een 44 node cluster. Belangrijk voor het bedrijf om zijn positie in het leaders quadrant van Gartner te bestendigen of te verbeteren. Nog altijd voor de Big Data werd Atmos 2.0 aangekondigd, de volgende generatie van het wereldwijd toegankelijke cloud-opslagplatform dat 5 maal sneller is dan zijn voorganger en 65 % efficiënter werkt. EMC komt ook zijn belofte na om de Vplex-familie verder uit te bouwen. De eerste twee, Vplex Local en Vplex Metro (dat clusters tot 100 km van elkaar kan verbinden), werden vorig jaar al gelanceerd, maar nu is ook officieel Vplex Geo geïntroduceerd dat asynchrone replicatie ondersteunt tussen twee datacenters die duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Nieuwe Vplex Witness software bewaakt daarbij de twee en schakelt automatisch over als er zich een probleem met een van de clusters voordoet. Ondermeer eBay en Swisscom zijn al grote klanten die hiervan gebruik maken.

Project Lightning

En dan de server-flash. Helemaal nieuw is flash voor EMC zeker niet, sedert vorig jaar heeft het al bijna 14 petabyte aan ssd-flash verkocht in enter-prise storage arrays, meer dan wie ook in de industrie. Maar nu gaat het wel om flash die als cache in de server (en/of als storage in de array) geïntegreerd wordt om zo de prestaties van het geheel sterk op te drijven. Voorlopig nog onder de codenaam ‘Project Lightning’ maar in de tweede helft van dit jaar zeker beschikbaar. “We gaan flash aan een server toevoegen zodat het kan werken als server DAS of server cache”, zegt Pat Gelsinger. “Daardoor kunnen we applicaties versnellen die maar weinig rekenvermogen nodig hebben voor grote hoeveelheden data, of omgekeerd die veel rekenvermogen nodig hebben voor kleine datavolumes”.

Meteen voldoende voer voor speculatie dat EMC weldra ook in de serverbusiness zal stappen. “Niks van”, zegt Joe Tucci, “wij verkopen uiteraard veel servers die in onze appliances geïntegreerd zijn, maar we hebben geen intentie om in de ‘naked server’ business te gaan, we gaan niet concurreren met HP of Dell”. Toch waren er op de conferentie analisten die erop wezen dat EMC al langer bezig is op te klimmen van pure storage naar netwerking, software en servers, met telkens meer functionaliteit. Afwachten dus…

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content