De wereldwijde Amerikaanse operator Verizon Business, volop bezig met de optimalisatie van zijn netwerk, wenst een leidersrol op het oude continent.

“Wij hebben tienduizenden klanten in Europa”, valt Blair Crump, senior vicepresident van Verizon Business (VB), met de deur in huis. De toon is meteen gezet: het bedrijf wil laten weten dat het de woelige pagina in zijn geschiedenis heeft omgeslagen (zie kader). En dat die periode, als we hem mogen geloven, in onze regionen niet heeft geleid tot massaal klantenverlies. Integendeel: de zakelijke telecommarkt in de zone Europa, Midden-Oosten en Afrika blijft groeien en heeft zelfs die van Noord-Amerika ingehaald. VB geeft geen precieze cijfers maar beweert dat de nieuwe contracten toestromen. Meest recente voorbeelden zijn de automobielgroep BMW en het Scandinavische beursbedrijf OMX.

Ultralange afstand

De operator is inmiddels gestart met ambitieuze investeringen, zoals de Ultra-Long Haul-technologie (ULH) voor ultralange afstanden. “Dit hulpmiddel vermindert de apparatuur op onze optische netwerken met 70 procent”, vertelt Fred Briggs, executive vicepresident network operations. Het grootste deel van het Noord-Amerikaanse netwerk moet tegen het einde van het jaar aangepast zijn. Europa is volgend jaar aan de beurt. Andere vernieuwing, de netwerkdichtheid van de infrastructuur. Het systeem overtreft nu de klassieke SONET/SDH-transmissiesystemen (Synchronous Optical Networking/Synchronous Digital Hierarchy) door de invoer van alternatieve oplossingen te versnellen en hun aantal te vergroten. VB gebruikt ze al voor trans-Atlantische verbindingen. Als gevolg van dit alles zouden vertragingen in de transmissie via het netwerk geleidelijk aan moeten verminderen. “De financiële wereld is vragende partij, want enkele milliseconden kunnen het verschil uitmaken voor geautomatiseerde beursorders”, aldus Briggs.

Het bedrijf is ook betrokken bij een zestigtal onderzeese kabels waaronder de Trans Pacific Express, die volgend jaar de Verenigde Staten met China zal verbinden. De connectiviteit met de Verenigde Staten is groot en VB is er massaal aanwezig. Het heeft partnerships afgesloten met India, Japan en met China Telecom, en het bezit over de hele wereld een reeks datacenters; deze maand wordt er nog een nieuw geopend in Frankfurt.

Meer dan alleen maar transport

Kortom, op het vlak van infrastructuur voelt VB zich door niemand bedreigd. Het benadrukt evenwel dat het meer doet dan alleen maar transport leveren. “Wij bieden audio-, video- of webconferenties aan, een e-maildienst, contactcenters en ip-telefonie”, zegt Nancy Gofus, senior vicepresident en chief marketing officer. De conferenties lopen als een trein, en al een honderdtal Europese klanten zou voor de dit jaar ingevoerde ip-telefonie gekozen hebben. Er werd zopas ook een nieuwe Managed IP PBX-dienst gelanceerd. Wat de convergentie vast/ mobiel betreft, heeft VB in Europa nog heel wat werk omdat nog partnerships moeten worden gesloten. VB heeft dit jaar ook securictyspecialist Cybertrust overgenomen, die in 2004 zelf het Leuvense Ubizen opslorpte. “Wij hebben dat gedaan omdat veiligheid een product is dat in de toekomst steeds meer in het netwerk geïntegreerd zal worden”, aldus Gofus. Volgens haar zijn er ook geen onmiddellijke plannen zijn voor andere overnames, maar er zou wel belangstelling zijn voor dienstenbedrijven. En dat is een belangrijke trend in de sector – denk maar aan de overname van Telindus door Belgacom, of het bod van KPN op Getronics. z

Michel Devester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content