Ruim een kwart van de ondernemingen heeft videoconferentie in huis, maar het gebruik blijft alsnog beperkt. Bovendien vinden heel wat ict-managers dat deze technologie helemaal niet tot een besparing heeft geleid.

De TVH Group doet een beroep op videoconferencing. “Wij hebben medewerkers in de Verenigde Staten tot Australië. Dat zijn sterke cultuurverschillen. Telefonie is daarbij niet voldoende. Je hebt een echt psychologisch effect als je elkaar ziet,” vertelt Kalman Tiboldi. Elke week vindt er een managementmeeting plaats via videoconferentie. Het aantal deelnemers is echter wel beperkt tot drie, vier, soms vijf mensen. Zes is het uiterste maximum.

Maar het succes van videoconferentie laat toch nog op zich wachten. “Wij hebben twee jaar geleden een systeem geïnstalleerd. Dat werd even heel intensief gebruik, maar nu nog slechts sporadisch”, zegt Marianne Dubaere van Rosy Blue. Beltug-directeur Danielle Jacobs bevestigt dit: “Ik hoor veel bedrijven die geïnvesteerd hebben in videoconferentie, maar uiteindelijk toch veel meer naar audioconferentie overstappen. Dat stijgt exponentieel.” Ook bij Johnson Controls staat videoconferentie met meerdere sites niet langer op de planning. “Er is wel een systeem, maar dat gebruiken we niet meer. Er zijn wel nog one-on-ones, maar toch minder en minder.” En een besparing is het evenmin. “Het middenmanagement dat wil reizen, dat blijft het vliegtuig nemen.” Bijna de helft van de respondenten geeft inderdaad aan dat videoconferenties niet voor besparingen zorgden.

Bij TVH deed het dat wel maar Kalman Tiboldi wijst er wel op dat er een grote discipline aan de dag moet worden gelegd. “Eens in de videoroom moeten de gsm-toestellen uit en mag er niet meer gebeld worden. En men verlaat de vergaderzaal pas als er een beslissing genomen is.”

Telepresence? Tele wat?

Ondanks alle hype van Cisco geeft vier op de vijf respondenten aan nog nooit van telepresence gehoord te hebben. Bij één op de zes doet het een belletje rinkelen, maar slechts twee procent zegt het goed te kennen of al een demo gezien te hebben. Niemand is van plan om het volgend jaar aan te kopen. Dat zijn gortdroge cijfers, wat betekent dat leveranciers zoals Cisco, Polycom en HP nog heel wat werk aan de winkel hebben om hun oplossingen te kunnen slijten. Telepresence biedt ten aanzien van videoconferencing het surplus dat het net lijkt alsof de correspondent zich in dezelfde ruimte bevindt. Procter & Gamble heeft er onlangs een groot aantal aangekocht. Ook BSkyB wil al zijn filialen ermee uitrusten om op termijn de reizen sterk in te perken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content