1. Sensolus

Het Gentse Sensolus heeft een gps-tracker voorgesteld die over het Sigfox-netwerk communiceert. “Traditionele trackers verbruiken veel energie, daarom werden ze tot nu toe enkel gebruikt in toestellen die een eigen energievoorziening hadden of in toestellen die dagelijks moeten worden opgeladen”, aldus Laurence Claeys. “De Stickntrack gps-tracker die wij ontwikkeld hebben, kan 5 jaar meegaan zonder externe energievoorziening. En het Sigfox-netwerk is het ideale netwerk om tracking te doen van dergelijke ‘energieloze’ apparaten.”

2. FueLoyal

De diefstal van benzine kost de transportindustrie jaarlijks miljarden euro’s. FueLoyal heeft een slimme tankdop gebouwd (de iCAP1000) die misbruik moet tegengaan. De dop houdt bij hoeveel benzine er in een tank gegaan is en verbruikt wordt, en stuurt die informatie via de cloud terug naar het bedrijf in kwestie. Volgens de jongens van FueLoyal kan zo’n dop op 30 seconden geïnstalleerd worden op een truck. En nog beter : het bedrijfje vraagt enkel geld voor de tracking-diensten. De tankdopjes zelf worden gratis weggegeven.

3. Sentiance

De start-up van het team rond de Belgen Filip Maertens en Toon Vanparys bouwt ‘zelflerende’ software voor mobiele toestellen. Op basis van de data uit sensoren en sociale media kan het programma niet alleen de context bepalen waarin een gebruiker van een smartphone (of een andere wearable) zich bevindt, maar ook de gemoedsgesteldheid. Filip Maertens geraakte in de finale van de IoT-pitchwedstrijd van het 4YFN-startersevent in Barcelona, maar moest de duimen leggen voor Hanhaa, een Israëlische starter die een variant op het product van Sensolus in de markt heeft gezet.

4. Puzzle Phone

De Puzzle Phone is een conceptuele smartphone die wat weg heeft van Google’s modulaire ‘Project Ara’-telefoon. Het grote verschil is dat de Finse starter het aantal modules tot een minimum beperkt (3 ipv 10). Het ‘brain’ (met processor, camera en volumeknop) en het ‘hart’ (met de batterij) kunnen in het derde stuk, de ‘wervelkolom’ (met scherm en home-button) worden geschoven. That’s it. Wanneer één van de drie onderdelen defect raakt, wissel je gewoon. De link met het internet der dingen ? De Finnen beperken zich niet tot telefoons, maar willen hun duurzame aanpak ook bij andere soorten van geconnecteerde toestellen introduceren.

5. Sigfox

Sigfox rolt in verschillende Europese landen goedkope low energy netwerken uit via dewelke sensoren, elektriciteitsmeters, slimme horloges en zelfs wasmachines aan het internet gekoppeld kunnen worden. De Franse starter neemt daarbij de rol op van operator, en gebruikt vrij beschikbaar 2G-spectrum om de connectiviteit mogelijk te maken. Het bedrijfje uit Toulouse heeft al miljoenen objecten gelinkt aan het internet. In Spanje bijvoorbeeld, hebben de Fransen onlangs 5 miljoen appartementen uitgerust met geconnecteerde inbraakpreventie-sensoren.

Partner Content