Het Mobile World Congress fungeert traditiegetrouw ook als een ideaal podium om nieuwe handsets voor te stellen. Al wordt het wel duidelijk dat het aantal gepresenteerde toestellen jaar na jaar vermindert. Mogelijk willen fabrikanten niet langer wachten van zodra een handset klaar is? Nokia bijvoorbeeld stelde zowaar geen enkel toestel voor. De fabrikant had dit jaar zelfs geen beursstand geboekt, maar was even verderop – buiten de dure beursterreinen – wel aanwezig. Op de beursvloer zagen we onder meer nieuwe smartphones van Toshiba en Acer maar ook van het Chinese ZTE en Huawei (met maar liefst vijf Android-toestellen). Bij de ’traditionele’ gsm-fabrikanten viel het ons op dat smartphones niet langer groot hoeven te zijn. Sinds de introductie van touchscreens leek niemand het nog erg te vinden dat een smartphone nogal groot uitviel met zijn scherm van 3 of zelfs 4 inch. Het is dan ook opvallend dat zowel Sony Ericsson, LG en HTC nu een of meerdere ‘mini’-uitvoeringen van bestaande smartphones voorstelden. Allicht wil niet iedere consument met een grote smartphone rondhossen? Op de beursvloer viel ons aandachtig oog vooral op de volgende toestellen.

1 Sony Ericsson Xperia X10 Mini

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini is een kleiner uitgevallen versie van de Xperia X10. Waar de X10 een groot aanraakscherm van 4 inch heeft, is dat bij de Mini beperkt tot 2,5 inch. De functionaliteiten en bediening blijven verder na-genoeg dezelfde, al is de processor van dit Android-toestel iets langzamer en biedt de ingebouwde camera wat minder megapixels dan de grote broer. Overigens ‘voelt’ de X10 Mini erg vrouwelijk aan.

2 HTC Legend

De absolute HTC-blikvanger – letterlijk, dankzij een schitterend amoled-scherm – is de Legend; een van de vele Android-toestellen die aangekondigd werden. Stevig ook, wat ceo Peter Chou tijdens de voorstelling meteen aantoonde door het toestel hardhandig tegen de grond te kwakken. Hij stak zijn ambities overigens ook niet onder stoelen of banken: HTC moet tegen 2013 tot de top-3 van gsm-fabrikanten behoren.

3 Puma Phone

Ooit was er een tijd dat ieder zichzelf respecterend luxemerk per se een ‘eigen’ mobieltje nodig had. Nu zijn het vooral de sportmerken die zich met mobiele technologie moeien. Nike doet het al even met de iPod, en Puma heeft nu zijn eigen Puma Phone. Het toestel is van de hand van Sagem en heeft zonnepanelen aan de zijkant. Een uur opladen in de zon levert een kwartier beltijd op. De nadruk ligt op ontspanning en sport met enkele loop- en fietsapplicaties.

4 LG GD880 Mini

LG blijft proberen om marktaandeel te veroveren in de smartphonemarkt. Volgende in de rij is deze GD880 Mini. Of dit toestel met een 3,2 inch touchscreen nog het addendum ‘Mini’ verdient, is overigens wel de vraag. Alle toeters en bellen die je van een hedendaagse smartphone kan verwachten (assisted gps, wifi, hsdpa) zijn aan boord, net als ondersteuning voor sociale netwerken als Facebook en Twitter.

5 Samsung Wave

Samsung zette op het Mobile World Congress volop in op de Wave; het allereerste toestel dat werkt met het gloednieuwe, eigen Bada-besturingssysteem waarvoor later dit jaar ook een eigen online applicatiewinkel opent. De Samsung Wave heeft veel weg van de Google Nexus One, en heeft naast zijn amoled-scherm ook ondersteuning voor 802.11n wifi-netwerken en Bluetooth 3.0 aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content