1 Gebrek aan vertrouwen: is één van de voornaamste, volgens Exter. “Ik zie tientallen interessante ideeën passeren waar nooit iets uit voortkomt omdat het de wannabee-entrepreneurs aan moed ontbreekt, of omdat ze niet durven te dromen.”

Wat is de oplossing?: “Praat met mensen. Er lopen sowieso individuen rond die weten hoe ze je product moeten verkopen, of hoe ze je idee in realiteit kunnen helpen omzetten.”

2 Te weinig kennis van zaken: “Een bedrijf zit in elkaar zoals een mechanische horloge. Als één van de componenten het laat afweten (sales, marketing, product design finance, legal,…), is het hele ding dood.

Wat is de oplossing?: “Je kan extra opleidingen volgen, maar die zijn vaak nogal theoretisch. Start zelf een business op en leer daaruit, of ga werken bij een starter die zo klein is dat je een zicht krijgt op al de verschillende aspecten.”

“Belangrijk is dat je durft te veranderen van richting (’to pivot’). Wanneer je geconfronteerd wordt met de échte markt, gebeuren er immers dingen die je nooit had kunnen voorzien.”

3 Enkel aan het geld denken: “Het gaat niet om het geld, je moet doen waar je je goed bij voelt, met de mensen die je daarvoor gekozen hebt. Wanneer je dingen begint te doen die niet meer juist aanvoelen, is er een fundamenteel probleem. Ik heb projecten zien desintegreren omdat er zoveel gesleuteld werd aan de oorspronkelijke formule dat de initiatiefnemers alle interesse verloren.”

Wat is de oplossing?: “Bepaal voor je van start gaat al wat je juist wil bereiken. Een wereldverbeteraar zijn, er voor zorgen dat je je financieel geen zorgen meer hoeft te maken, van je hobby je beroep maken? Schijf het op, en herlees het nog eens voor je begint te ‘pivotten’. Om het met de woorden van Steve Jobs te zeggen: “Follow your heart, but check it with your head.”

4 Te weinig uithoudingsvermogen: “Je hebt heel wat uithoudingsvermogen nodig om je bedrijf echt op de rails te krijgen. Want voor het zo ver is, mag je toch al rekenen op drie fundamentele en tijdverslindende koerswijzigingen (‘pivots’). Het is niet iedereen gegeven om daarmee om te gaan.”

Wat is de oplossing?: “Probeer hoe dan ook wat geld op te halen. 50.000 euro mag wel volstaan om een prototype te bouwen, wanneer je begint te sleutelen aan je formule zal er extra kapitaal nodig zijn en moet je nogmaals de hort op.”

5 Slechte timing: “is o zo belangrijk. De opkomende vloed zuigt alle boten mee, en dat is zeker het geval bij start-ups. Hou er rekening mee dat, wanneer een trend in de mainstreammedia komt, het vet al van de soep is. Hoeveel Instagram-clones zijn er ontstaan in het kielzog van het origineel? Allemaal zijn ze gedoemd. Vandaag is het hot in de Belgische it-sector om iets te doen in de hr-sfeer. Er is nog wat ruimte, maar haast je toch maar.”

Wat is de oplossing?: “Lees veel, ontmoet interessante mensen en denk na. Wanneer een topic al op TechCrunch of bij Data News is gepasseerd, dan is het te laat. Als je met de juiste mensen had gepraat, dan wist je het bovengenoemde hr-nieuws een jaar geleden al. Ken je sector en je beroep. Tracht te achterhalen wat er nog ontbreekt, en wat the next big thing gaat worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content